Färre än vanligt
på regnigt Tomtemys

Regn, lera och snöfrånvaro lade sordin på årets Tomtemys i Långvindsbruk, Enånger. Det kom ändå cirka 1 300 stora och små barn för att vandra genom bruksmiljön, längs en stig med tomtar, troll, älvor och andra väsen. Mot slutet av stigen tog tomten emot. Väl framme i den centrala bruksmiljön, väntade korv, dryck och pepparkakor.

– Det har varit en bra dag, summerar Häxan Norpa, gestaltad av Karin Velander, vid ingången till stigen.

Nytt för i år är att stigen har en ny dragning i början. Den är lättare att vandra i mörkret, för alla ska vandra i mörker, utan eget ljus. Det inpräntar häxan i besökare, som försöker lysa sig fram med mobiltelefon eller ficklampa.

Primus motor bakom Tomtemys är Sara Johansson, som bor i Långvindsbruk. Hon vill erbjuda alla barn en gratis julupplevelse. Sara Johansson startade Tomtemys som en julaktivitet för alla barn, som ”inte har råd att åka någonstans på vintern, till fjällen eller Tomteland”. Därför är allt gratis.

Även hon är nöjd med årets Tomtemys, även om besökarna var färre i år än förra årets 2 300 besökare.

Till sin hjälp har Sara Johansson säkert hundra medhjälpare från Bölans scoutkår i Lindefallet och Långvinds bruksmiljöförening.

Liksom tidigare år, är allén upplyst av marschaller. Samma gäller för hela den klassiska bruksmiljön. Längs stigen finns både marschaller, fotogenlyktor, ljuslyktor, ljus, eldkorgar och andra levande ljuskällor.

– Vi har placerat ut 2 000 marschaller och säkert 1 000 ljus, berättar Sara Johansson.

Tomtemys gick i år av stapeln för nionde året. Det startade 2010 under namnet Tomtesmyg. Sara Johansson hämtade inspiration från ett liknande arrangemang i Gästrikland, Tomtesmyget på Gammelgården i Torsåker.

Det som lockar folk från när och fjärran är tomte- och trollstigen, som ringlar sig genom den gamla bruksmiljön, med troll, tomtar, vättar, älvor, rumpnissar, småknytt och andra varelser ur svensk och nordisk mytologi. Stigen tar också besökaren till Kännatomten i stugan Tomtebo bredvid det gamla ångsågverket, sedan vidare till planen framför stallplan där barn kan gå loss på vedkubbar med hammare, innan stigen går i mål vid Café Bränneriet med grillkorv, dricka och pepparkakor.

Redan innan Tomtemys öppnade klockan 15, kom bilkaravan efter bilkaravan körande på den slingrande vägen från Europaväg 4 till Långvindsbruk. När klockan var slagen och mörkret hade intagit bruket, bildade bilarna tät kö från avfarten till Långvindsbruk längs ”bruksgatan”.

Vid 18-tiden började det hela ebba ut, även om det var efterarbete i flera timmar.

Arrangörerna tigger ihop marschaller, korv och annat som hör till.

Långvind.com har skrivit om Tomtemys allt sedan det startade 2010: Tomtemys för nionde året (6 december 2018), Tomtemys i Långvind 2,7 kilometer lång succé (9 december 2017), Tomtemys på topplista för jultillställningar (1 december 2017), Tomtemys på åttonde året (24 oktober 2017), Långvinds Tomtemys lockade fler än vanligt (3 december 2016), Tomtemys lockar igen (4 december 2015), Rekordmånga på Tomtemys (7 december 2014), Tomtemys femårsjubilerar (13 november 2014), Dundersuccé för Tomtemys (9 december 2013), Åter dags för Tomtemys (6 december 2013), Sara Årets Enångrare (23 juni 2013), Tomtemys jättesuccé (9 december 2012), Tomtemys i Långvind (6 december 2012), Tomtesmyg tillbaka (27 oktober 2011), Tomten smyger igen (11 december 2010), Dundersuccé för Tomtesmyg (4 december 2010) och Tomten smyger i Långvind (15 november 2010).

Text och foto:
Jörgen Bengtson