Tomtesmyg tillbaka

Dundersuccén Tomtesmyg – som lockade över 1 000 personer till Långvindsbruk en mörk och kall decemberkväll 2010 – kommer tillbaka i år. Den 3 december arrangerar Sara Johansson Tomtesmyg med hjälp av Bölans scoutkår.

På Tomtesmyg får stora och små barn möta vättar och älvor, träffa småknytt i skogen och hälsa på tomten, få julgodis och äta varmkorv – utan att det kostar något.

Tomtesmyg har varit en återkommande aktivitet i Torsåker i gästrikekommunen Hofors. Det gav Sara Johansson, Långvindsbruk, inspiration till en liknande aktivitet i Långvinds anrika bruksmiljö. Och redan på första försöket slog hon Torsåkers Tomtesmyg med hästlängder.

Flera Långvind.com talade med under förra årets Tomtesmyg uppskattade antalet besökare till 1 000–1 200 personer, långt mer än Sara Johansson hade räknat med och i nivå med vad Tomtesmyg i Torsåker haft som mest efter många års verksamhet.

– Folk bara rasade in, berättade Sara Johansson för Långvind.com förra året.

Tomtesmygs tanke är att erbjuda en julaktivitet till alla barn som ”inte har råd att åka någonstans på vintern, till fjällen eller Tomteland”. Därför är allt gratis på Tomtesmyg.

– Titta in i tomtens stuga och se vad han pysslar med inför julen. Tomtens egen hjälpreda leder både barn och föräldrar runt stigen som är upplyst av marschaller och lyktor, berättar arrangörerna.

På Tomtesmyg kommer åter långt över 1 000 marschaller, lyktor och ljus att lysa upp den gamla järnbruksmiljön på Hälsingekusten och den stig som leder runt i området. Den ljusupplysta stiget börjar vid Bränneriet och Kolhuset, går längs med Långvinds ströms nya fåra, över broarna vid Långvinds ström nedanför herrgården, förbi masugnen och stigen till ångsågverket där älvor dansar, troll och småknytt dyker upp, rumpnissar och vittror gömmer sig längs vägen, över de smala broarna till tomtens stuga i Långvind, sedan vidare till godisutdelning och Bränneriets korvgrillning, saft, glögg, kaffe, te och pepparkakor.

Allt är som sagt gratis, men det går bra att skänka en slant i Bränneriet.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 9 december 2012