Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Pilgrimsvandringspaket

Print Friendly, PDF & Email

Vandra i medeltida pilgrimers fotspår i Hälsingland på väg mot Nidaros (Trondheim). Vandra första delen av Stråsjöleden, som har samma status som världens mest berömda pilgrimsled, den till Santiago de Compostela och aposteln Jakob den äldres grav i nordvästra Spanien. Ge själen ro på en pilgrimsvandring från Korsholmen till Njutånger.

Kungsgården Långvind arrangerar pilgrimsvandringar för grupper och enskilda i samarbete med föreningen Pilgrimstid Sverige. Läs mer om pilgrimsledernas historia här.

Pilgrimsvandringsledare är en erfaren vandringsledare från Pilgrimstid Sverige, Ulf Krantz eller Mats Jäderberg. För att organisera en vandring behöver vi ha minst sex deltagare.

Vandring i grupp mPilgrimsled Korsholmened erfaren ledare
Vandringen börjar vid gävlebohamn på Korsholmen (bilden). Hit kom pilgrimerna på medeltiden med båt, vanligen från närbelägna Drakön, som på den tiden var en stor hamn för nord-syd-gående trafik längs kusten. På medeltiden hade Drakön den största hamnen i det som i dag är Hudiksvalls kommun.

För den som vill vandra mer än fyra dagar, finns möjlighet att göra det på egen hand längs den fortsatta sträckningen av Stråsjöleden. Den fortsätter i fem dagsetapper till Stråsjö kapell i Svågadalen, Bjuråker.

Sex dagsvandringar senare når man Haverö i Medelpad. Efter ytterligare fyra dagar når leden Klövsjö i Jämtland. I Klövsjö går leden in på Kårböleleden. Utanför Oviken ansluter den till Jämtnorgevägen mot Trondheim.

De olika pilgrimsvägarna blir som förgreningar sett från målet Trondheim (Nidaros).

Vi kan också skräddarsy pilgrimsvandringar för grupper, både längre och kortare vandringar.

Kungsgården Långvind som bas
Kungsgården Långvind är basen för pilgrimsvandringen.

Fyradagarsvandring börjar med en vandring i Långvindsbruk. Den egentliga pilgrimsvandringen börjar på Korsholmen och går via Långvind till Enånger och Njutånger. Vandraren bor på Kungsgården Långvind och har bara lätt dagspackning med sig.

Alla vandrare är välkomna, vare sig man vandrar av kulturella, historiska, religiösa eller andra skäl.

Pilgrimsvandraren bor bekvämt på Kungsgården Långvind – en hälsingegård i anrik järnbruksmiljö från svensk stormaktstid – där vi serverar frukost med guldkant, skickar med lunchpaket och eftermiddagsfika samt serverar middag med efterrätt efter dagens slut i Kungsgårdens härliga rum Salen.

På bilden en grupp pilgrimsvandrare utanför Enångers medeltidskyrka.

Pilgrimsvandring Korsholmen–Långvind–Enånger–Njutånger
Vandringen består av följande dagsetapper förutom dag ett, som är vandring i Långvindsbruk:
• Korsholmen–Långvindsbruk (12 km)
• Långvindsbruk–Enånger (14 km)
• Enånger–Njutånger (12 km)

Dagsetapperna är relativt korta. En erfaren pilgrimsvandringsledare leder vandringen.

I arrangemanget ingår vandringsledare i Långvind och pilgrimsvandringsledare på de tre dagsetapperna på Stråsjöleden, besök/visning av kyrkor och kapell längs vägen, alla måltider, transporter till och från dagsetappernas början och slut – där så erfordras – samt pilgrimspass och pilgrimsstav. Stämplar för pilgrimspasset finns längs vägen eller på Kungsgården Långvind.

Dag ett: Långvindsbruk
Ankomst förmiddag till Långvindsbruk och inkvartering på Kungsgården Långvind samt därefter lunch.

På eftermiddagen natur- och kulturvandring på cirka tre timmar i Långvindsbruk med Jörgen Bengtson som vandringsledare och ciceron. Vandringen går från samhällets början vid västra sädesmagasinet och tidigare skolan, fortsätter längs bruksgatan till ångbåtsbryggan, innefattar visning av Långvinds kapell och bruksmuseum längs vägen och en natur- och kulturstig i bruksmiljön. Den tar vandraren förbi – och i vissa fall in i – Långvinds intressanta byggnader och genom Långvinds historia från stenåldern till modern tid.

På kvällen middag på Kungsgården Långvind, därefter samling med genomgång inför pilgrimsvandringen och reflektioner kring den.

Dag två: Korsholmen–Långvindsbruk
Frukost med guldkant på Kungsgården Långvind.

Transport med bil till Fäbodön/Korsholmen och parkering i vägkorsningen Slingan–Hamnstigen eller vandring dit. Här börjar vandringen till pilgrimsledens början, cirka 45 minuter till gävlebohamnen vid Korsholmsudden. I gävlebohamnen steg pilgrimer i land på medeltiden och började sin långa vandring längs åsar, dalar och vattendrag till Nidaros. Stråsjöleden börjar vid gävlebohamnen och går sedan på stigar och vägar till Långvinds fritidsområde, fortsätter längs strand- och skogsstigar i fritidsområdet och vidare på gamla vägar och stigar till Långvindsbruk.

Under dagen äter vandrarna lunch och pausar för fika.

Vid vandringens slut: reflektion över dagens vandring.

På kvällen middag på Kungsgården Långvind.

Dag tre: Långvindsbruk–Enånger
Frukost med guldkant på Kungsgården Långvind.

Pilgrimsvandring från Långvindsbruk längs gamla vägar till Enånger och Enångers medeltida kyrka.

Under dagen äter vandrarna lunch och pausar för fika.

I Enångers gamla kyrka har vi, om gruppen vill, en pilgrimsandakt samt visning av kyrkan.

Därefter samling i gamla prästgården och reflektion över dagens vandring.

Återfärd till Långvindsbruk och Kungsgården Långvind (vi hämtar med bil).

På kvällen middag på Kungsgården Långvind.

Dag fyra: Enånger–Njutånger
Frukost med guldkant på Kungsgården Långvind.

Transport med bil eller vandring till Enångers medeltida kyrka och fortsatt pilgrimsvandring länga gamla vägar och stigar till Njutånger och Njutångers medeltida kyrka.

Under dagen äter vandrarna lunch och pausar för fika.

Rundvandring i Njutångers kyrka.

Vid vandringens slut: reflektion över dagens vandring.

Återfärd till Långvindsbruk och Kungsgården Långvind (vi hämtar med bil), därefter hemresa.

Om pilgrimsvandringen omfattar en lördag under sommaren, är det Musik i sommarkväll med gudstjänst i Långvinds kapell klockan 18. Efter musikgudstjänsten är det samling på kyrkbacken eller – om vädret är dåligt – i kyrkan, där vi dricker kyrkkaffe tillsammans.

Pris per person för fyradagarsvandring med del i två- eller trebäddsrum, frukost med guldkant, lunchpaket, fika, middag, transporter, vandringsledare, pilgrimsstav och pilgrimspass: 4 995 kronor.

Boka pilgrimsvandringspaket via
e-post: info/snabel-a/langvind.com
mobil/sms: 070-660 55 60
telefon: 0650-822 33

Betalning: förhandsbetalning.

Förhandsbokning är nödvändig.
För att genomföra vandringen behöver vi minst sex deltagare.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 11 augusti 2017


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv