Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Frukost med guldkant

Print Friendly, PDF & Email

Frukost med guldkant, med cirka nittio ingredienser, serverar vi i lantköket på Kungsgårdens bottenvåning. Det är en frukost-lunch – frunch eller brunch – som man står sig på länge, en frukost som Kungsgården Långvind är berömd för.

Frukost ingår i priset för hotellrum och ställplats för husbil. Den som bor i vandrarhemsrum kan köpa frukosten till rabatterat pris, 100 kronor (pris för andra: 150 kronor).

Utomstående frukostgäster är varmt välkomna till vår frukost med guldkant men måste boka frukost senast dagen före. Frukost till andra än övernattande gäster kostar 150 kronor.

Under dessa tider, med corona/covid-19, serverar vi frukost på de villkor som svenska Folkhälsomyndigheten (FHM) föreskriver. I dag innebär det att vi serverar färdiga portioner av det vi har på frukostbordet, som gästerna kan äta på sitt rum eller i något av våra gemensamma utrymmen, med minst två meters avstånd till andra. Komponera frukosten från det vi erbjuder nedan!

Lokalproducerat, ekologiskt och rättvisemärkt: Vi har över 30 produkter på frukostbordet, som antingen är lokalproducerade (märkta *), ekologiska (märkta º) och/eller rättvisemärkta (märkta ^), inklusive tre lokala sorters brännvin från Tevesjö destilleri, Järvsö.

Varm dryck: ekologiskt bryggkaffeº, pulverkaffe^, koffeinfritt pulverkaffe, bryggt te, halvdussinet olika slags tepåsar^ inklusive grönt te, earl grey, rysk earl grey, english breakfast och rooibos, och choklad plus tillbehör som varm, skummad eller kall mjölkº, sockerbitar, rårörsockerbitar^, brunt rörströsocker^, honung*, sötningspulver, suketter och citronjuice.

Juice: färskpressad apelsinjuice med fruktkött och äppeljuice.

Fil: ekologisk naturell yoghurtº, lättyoghurt, laktosfri yoghurt/fil, Hälsingeyoghurt*, Hälsingefil* och Hälsingemjölk*/ekologisk mjölkº med tillbehör i form av lingonsylt*, hallonsylt/blåbärssylt* och äppelmos samt hemmagjord granola*, majsflingor, ekologiska russinº, rostade kokosflingorº, valnötter, hasselnötter, linfrön, pumpafrön, solrosfrön, chiafrön, kanel, ingefära och strösocker.

Ägg*

Eklogisk havregrynsgröt*º och välling* gör vi på beställning.

Bröd: nio brödsorter, från nygräddade småfranskor och flerkornsfranskor till frökusar och mustigt finskt rågbröd samt fem typer av hårt bröd, inklusive Leksands minirut*.

Ost: två långlagrade svenska ostar, krämig camembert, gräslöksfärskost, vitlöksfärskost och renost*/räkost*. Under sommaren serverar vi även vår hemmagjorda färskost*.

Charkuteri: rökt skinka, svensk rostbiff och lokal korv*.

Sill och kaviar: tre sorters sill, två sorters kaviar – varav en med hög romhalt från certifierat hållbart fiske – och böcklingpastej eller laxpastej.

Grönsaker: färgrik kavalkad av körsbärstomater, gurka, paprika, ruccola, kalamataoliver och inlagd ekologisk gurkaº.

Marmelad: fyra marmelader/sylter, inklusive apelsinmarmelad, hjortronsylt* och jordgubbssylt*

Fruktdryck: blåbär och mango/nypon (Proviva).

Frukt: vindruvor, äpplen, kapkrusbär/kiwi, apelsin/småcitrus och citronº.

Efterrätt: pepparkakor* från Lindhs bageri, italienska mandelskorpor, svenska skorpor samt skålar med portionsförpackad mörk choklad^ och ljus choklad^ från världens alla hörn och Fagerströms kolor*.

Laktos- och glutenfritt: Laktosfri yoghurt/fil finns på frukostbordet. Glutenfritt bröd har vi för servering, för den som säger till före frukost

Vegan: Vi har ett bra utbud av vegetariska produkter, som vi kompletterar med ytterligare veganprodukter för den som säger till tre dagar före övernattning.

Brännvin och champagne: Vi har serveringstillstånd till frukost, så det går att dricka champagnefrukost eller ta nubbe till sillen. Vi har både äkta champagne, spansk cava och mousserande vin på piccoloflaska, klassiska svenska snapsar och tre sorters brännvin från lokala Tevsjö destilleri i Järvsö: Hälsingesnaps, Hälsingegin och Järvsö aquavit. Läs mer om drycker och priser på vår Dryckeslista.

Morgontidning: Till frukosten serverar vi också färska dagstidningar på läsplatta (Ipad) med digitala utgåvor (e-tidningar) av Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen, Hudiksvalls Tidning, Söderhamns-Kuriren, Ljusnan, Ljusdals-Posten plus ytterligare lokaltidningar. Du kan naturligtvis också läsa din egen lokaltidning på våra läsplattor eller egen läsenhet. Vi har trådlöst, optofiberanslutet bredband.

Måltider: Kungsgården Långvind erbjuder middag med förrätt, huvudrätt, efterrätt och dryck – vi har fullständiga rättigheter. Läs mer på sidorna meny och dryckeslista!

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 27 maj 2020


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv