Nyheter från Långvind

 • Många på midsommarfirande

  Långvinds fritidsområde drog som vanligt många till midsommarfirandet. Det började redan på midsommaraftons afton med klädning av stången. Sedan tog själva midsommarfirandet vid på midsommarafton, med cirka 650 personer som dansade i dubbla ringar runt majstången och mångdubbelt flera som tittade på och minglade. Solen lyser varm över Långvind på … Läs mer!

 • Hudik Cup i mål

  Årets Hudik cup har gått i mål med den ära. Hudik Cup är en ungdomsfotbollsturnering, som vuxit till  Norrlands största. Den är också största, årligt återkommande idrottsevenemang på Hälsingekusten, som fyller boenden på kusten. Även STF hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind hade – trots sitt avstånd till Hudik – … Läs mer!

 • Långvinds Minilivs öppnar

  Långvinds fritidsområde är enda fritidshusdominerade samhälle på Hälsingekusten med livsmedelsbutik sommartid. I morgon öppnar den lilla butiken, som sedan förra året heter Långvinds Minilivs. Bakom butiken står Elin Eriksson med medarbetare. Långvinds Minilivs har öppet alla dagar klockan 9–19 till mitten av augusti. Butiken öppnar lördagen den 15 juni, med … Läs mer!

 • Galleriet öppnat för i år

  Kungsgården Långvind har ett galleri, ”Galleri Långvind – galleriet som lyfter”. Det består av fyrtiotalet djur, mest fåglar. Hälften finns inomhus året om, hälften har nu fått flytta ut till årets säsong utomhus. I år finns flera nya fåglar, främst inomhus. Eftersom snön kom extremt tidigt förra året – snön … Läs mer!

 • Konstrunda på Kungsgården

  Hudiksvall och Nordanstig är först ut i Hälsingland med konstrunda, men det finns inga konstnärer att besöka i södra delen. Nytt för i år är att även den enda hälsingekommunen utan konstrunda, Ljusdal, får en egen konstrunda. För Kungsgården Långvind är konstrundorna alltid roliga att välkomna. – Vi har konstrundepaket, … Läs mer!

 • Förändringar i Långvinds byalag

  Långvinds byalag – som samlar utåtriktade aktörer på Långvinds marker – har valt ny styrelse. Det blev omval på alla utom en ledamot som lämnar Långvind, men delvis nya funktioner för ledamöterna. Byalaget vänder sig till enskilda, nätverk, föreningar och företag, som har utåtriktad verksamhet och främjar Långvinds utveckling. I … Läs mer!

 • Bruksvandringar
  för femtonde året

  Femton år! Det firar bruksvandringarna i Långvind sommaren 2024. Natur- och kulturvandringarna i den gamla bruksmiljön fortsätter på lördagar. Det gör det lätt att kombinera en bruksvandring med besök i brukskapellet och Musik i sommarkväll. Bruksvandringen avslutas med dryck och smörgås, så besökaren sedan kan vandra vidare med något i … Läs mer!

 • SMHI säger vår – men inte sant

  Våren kom tidigt i år till Hälsingekusten, redan 26 februari, enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI). Men det finns många som tvivlar. I Långvindsbruk har inte dygnsmedeltemperaturen levt upp till SMHI:s krav. Bilden visar snömängden i Långvindsbruk i dag; snön definierar visserligen inte ”vår”, men observationerna gör det, och … Läs mer!

 • Fyra forntidsvandringar
  i Långvind och Enånger

  Kungsgården Långvind erbjuder fyra forntidsvandringar i augusti 2024. Dessa tar besökaren på en arkeologisk vandring till Enångers gamla kyrka, till kusliga avrättningsplatsen i Sivik på gränsen mellan Enånger och Njutånger, i Långvinds bruk på temat ”från hamn till hytta” och till mytomspunna Hedningahällan i Enånger. Guider är ArcMontanas erfarna arkeologer, Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson. År 2024 är forntidsvandringarna … Läs mer!

 • Rekord i
  flerbandsuppslagsverk

  Har lilla Långvind – och då specifikt STF Hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind – Sveriges största samling av flerbandsencyklopedier? Frågan är relevant efter senaste förvärvet, Svenska uppslagsboks första upplaga. Det är nämligen flerbandsuppslagsverk nummer 47 i samlingarna. Sedan en tid säger Kungsgården Långvind att man har Norrlands största samling … Läs mer!

 • Äntligen slalom
  i Fågelhällan

  Enångers egen utförsåkningsbacke Fågelhällan i Vedmora, sydväst om Enånger, har äntligen öppnat. I helgen var det premiär, efter många snöfattiga vintrar. Fågelhällan ligger cirka en kvart från Hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind. – Så var premiärhelgen avklarad. Under helgen har cirka 120 slalomsugna ungdomar och äldre åkte i vår … Läs mer!

 • Befolkningen
  ökar i Långvind

  Befolkningen – mätt i folkbokförda invånare – ökar i Långvind! I dag bor 71 personer på Långvinds marker, en ökning med två personer sedan förra årsskiftet. Vid årsskiftet 2023–2024 bodde 71 personer i Långvind mot 69 personer året före. I det stora hela är befolkningen synnerligen stabil. Sedan Långvind.com började … Läs mer!

 • Inget Tomtemys 2023

  Det blir inget Tomtemys i Långvindsbruk i år. – Det är för få som vill hjälpa till, säger Sara Norling (tidigare Johansson), som arrangerar Tomtemys, till Långvind.com Hon fick ihop knappt 50 frivilliga, men hade behövt betydlig fler än så. Dessutom var sponsorerna färre än tidigare år. Tomtemys ha ställts … Läs mer!

 • Faksimil av unikt verk
  till Kungsgården Långvind

  Vem trodde det var möjligt för STF Hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind, Enånger, att slå nytt rekord i samlingen av flerbandsencyklopedier? Agnetas och min resa till London förra veckan, då vi besökte två antikvariat, gav resultat: Encyclopædia Britannica från 1771. – Jag fann trebandsverket hos antikvariatshandlaren Tim Bryars, som … Läs mer!

 • Minnesdag i
  Långvinds kapell

  Långvinds kapell firar på lördag för elfte året i rad alla helgons dag, med enskild samling i kapellet till minne av avlidna nära och kära. Långvinds kapell håller öppet 4 november mellan klockan 11 och 18. Liksom tidigare år möter brukskapellet besökaren med tända ljus, stillsam musik och tid för … Läs mer!

 • ”Galleri Långvind”
  tar tidig vinter

  I Långvind finns ett ovanligt galleri, ”Galleri Långvind – galleriet som lyfter”. Det består av fyrtiotalet djur, mestadels fåglar, som finns utanför och inne på STF Hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind. Nu har utedelen av galleriet tagit tidig vinter och flyttan in i uthusen. Allt sedan boenderksamheten startade på … Läs mer!

 • Unik skogsmatta till
  Kungsgården Långvind

  – Det är vad vi vet första skogsmattan i Hälsingland och en av de första i Norrland, säger Agneta Bengtson på STF hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind. Hon syftar på den skogsmatta, som Kungsgården Långvind har lagt ut runt Österhuset, Telestation Långvind, bastun och badtunnan men också längs landsvägen … Läs mer!

 • Nej till Holmen Skogs
  dammrivning i Långvind

  Mark- och miljööverdomstolen säger nej till Holmen Skog Mitt AB:s ansökan om att riva de tre dammarna i Långvinds ström. Mark- och miljödomstolen i Östersund sa ja till Holmens begäran, men i den högre instansen blev det nej till rivningen av alla tre dammar. ”Med ändring av mark- och miljödomstolens … Läs mer!

 • Årets Enångrare:
  Björkman, Damberg och Berglund

  Utmärkelsen Årets Enångrare har blivit en av de mest etablerade i Hudiksvalls kommun. Bakom utmärkelsen står Enångers hembygdsförening. År 2022 går priset till Anders Björkman och Janne Damberg, för långvarig arbete inom Enångers idrottsklubb (IK), och 2023 till spelmannen Kaj Berglund. Tidigare har priset några gånger gått till specifika Långvindsmottagare. Motiveringen lyder i … Läs mer!

 • Skördemarknad
  laddar för mer

  Skördemarknaden i Långvind den 16 september laddar för mer än tidigare år. Denna gång är det premiär för loppmarknad på Stallplanen i centrala Långvindsbruk och rader av andra aktiviteter. Men fokus är fortsatt ”försäljning av närproducerade och odlade produkter och hantverk”. Liksom tidigare år håller skördemarknaden igång klockan 11–15. Marknaden … Läs mer!

 • Enda chansen
  se Hedningahällan

  Vill du se den mytomspunna stenåldersbokplatsen Hedningahällan i Enånger? Då finns en enda chans i år: lördagen den 2 september 2023, med start klockan 15. Då tar arkeologerna Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson besökarna på en forntidsvandring till Hedningahällan. STF hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind arrangerar fyra forntidsvandringar … Läs mer!

 • Ännu ett rekord i
  flerbandsencyklopedier

  Kan Kungsgården Långvind slå nytt rekord i samlingen av flerbandsencyklopedier efter senaste köpet av ett 45:e verk? Ja, när vi publicerade den nyheten, kom erbjudande om en tidig upplaga av Bonniers Konversationslexikon. Nu står den i samlingen som flerbandsuppslagsverk nummer 46. Marie Sandin, Enånger, skänkte Kungsgården Långvind denna dyrgrip. Hon … Läs mer!

 • Lyskväll ny tradition i
  Långvinds fritidsområde

  Lyskvällen sprider sig allt mer längs hav och sjö. Traditionen med att ta farväl av sommaren sista lördagen i augusti kommer ursprungligen från Finland. Hjalmar Åker, legendarisk kassör i Enångers båtsällskap (EBS), förde 1990 traditionen med lyskväll till Sverige, mer specifikt till Borka Brygga i Enånger. Sedan spred sig traditionen, som … Läs mer!

 • Se Långvinds bruk
  med arkeologers ögon

  Vill du få en levande berättelse med arkeologiska ögon om Långvinds bruk under järnbrukstiden? Då finns en enda chans i år: lördagen den 26 augusti 2023, med start klockan 15. Då tar arkeologerna Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson besökarna på en forntidsvandring i det gamla järnbruket från stormaktstiden. Temat … Läs mer!

 • Ytterligare rekord i
  flerbandsencyklopedier

  ”Flerbandsencyklopedier” är inte bara ett långt och svåruttalad ord. Det är också för Kungsgården Långvind en lång serie av rekord. Kungsgården Långvind trodde inte att det skulle gå att sätta ytterligare rekord i antal verk, men här är det, därtill med ett flerbandsverk från artonhundratalet: ”Svenskt Konversations-Lexikon”, utgivet 1845–1851. – … Läs mer!

 • Nedstigning till
  dödsriket i Enånger

  Vill du få en kvalificerad visning av Enångers avrättningsplats i Sivik? Lördagen den 19 augusti kan du vandra i spåren av mord och avrättningar i Enånger och Hälsingland! Arkeologerna Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson har en forntidsvandring till avrättningsplatsen i Sivik, som ligger i Enånger på sockengränsen till Njutånger. … Läs mer!

 • Nya upptäckter i
  Enångers gamla kyrka

  Det finns alltid något nytt att upptäcka i Enångers gamla kyrka. Det bevisade Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson på gårdagens forntidsvandring i Enångers medeltidskyrka, arrangerad av STF boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind. Jag har följt med på vandringar, i stort sett varje år i över tio år, runt … Läs mer!

 • På lördag enda chans
  se Enångers gamla kyrka

  Vill du lära dig mer om Enångers medeltidskyrka? Då har du en unik chans lördagen den 12 augusti klockan 15. Kungsgården Långvind arrangerar den enda visningen av Enångers medeltidskyrka i år. Guider är ArcMontanas erfarna arkeologer, Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson. Enångers gamla kyrka är en av Norrlands bäst bevarade medeltidskyrkor … Läs mer!

 • Loppa i Långvind
  – och Enånger

  Långvindsbruk har en av Enångers minsta loppmarknader. Raka motsatsen finns i Enångers bygdegård, som i måndags avslutade sin så kallade Långloppis med kassarekord på öppningsdagen. Långloppisen har gett en rejäl slant till kassan i Enångers bygdegårdsförening. Bygdegården kunde i år fira sjuårsjubileum med sin framgångsrika loppmarknad. I Långvind ger loppmarknaden ett … Läs mer!

 • Nytt rekord för
  flerbandsencyklopedier

  – Nu har vi slagit vårt gamla rekord i flerbandsencyklopedier, med ett 44:e verk. Vi tror att Kungsgården Långvind har Norrlands största bibliotek med flerbandsencyklopedier, säger Kungsgården Långvinds Agneta Bengtson. STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind har ett bibliotek utöver det vanliga, åtminstone när det gäller uppslagsverk. – Det … Läs mer!

 • Unikt lugn
  Långvindsstämma

  Årets stämma med Långvinds samfällighetsförening blev den lugnaste på över 30 år. Alla val var vara enhälliga, styrelsen kom inte med några framställningar och medlemmarna hade inga motioner. Under sommaren lever föreningslivet upp i Långvind och många andra platser med sommarboende. Långvinds samfällighetsförening fortsätter med ”coronaanpassad stämma” – utomhus. I … Läs mer!

 • Dragkamp om
  Långvinds befolkning

  I början av artonhundratalet hade Långvinds bruk cirka 400 invånare. Nu återstår en rännil, tolv personer. Men fritidsområdet har ökat, från ingenting till 47 folkbokförda invånarna. Byarna och husen i övrigt på Långvinds marker består av elva personer. Totalt har Långvind – bruket, fritidsområdet och byarna utanför – 70 bofasta … Läs mer!

 • Succé för
  ”Allsång på Bruket”

  Premiären på ”Allsång på Bruket” i Långvind blev en succé. Det kom över hundra deltagare, som fick sjunga med i mängder av örhängen. Publiken sjöng till ackompanjemang av Anna Nejdling Ekman med maken, Mats Ekman, som allsångsledare på denna allsångstillställning den 5 juli 2023. Vädret var verkligen rätt för första … Läs mer!

 • Bruksvandring i Långvind
  börjar för säsongen

  I dag var det säsongspremiär för natur- och kulturvandringarna i Långvindsbruk i Enånger på Hälsingekusten. En grupp på tre personer trotsade skyfallet och följde med på en förkortad vandring. Varje lördag klockan 15 blir det vandringar på drygt två timmar, med avslutande dryck, smörgås och samtal på Kungsgården Långvind. Ciceron … Läs mer!

 • Långvinds kapell
  eget hus, stort program

  Långvinds kapell firade i söndags födelsedag i eget hus. Efter 47 års limbo kunde kapellstämman den 25 juni 2023 – efter sedvanlig gudstjänst på ”annandag midsommar” – äntligen ta över ägandet till kapellet. Ägare är en kapellstiftelse, där kapellföreningens stämma varje år också väljer kapellstiftelsens styrelse. Det kom drygt tjugo … Läs mer!

 • Midsommarfirandet
  tillbaka efter pandemin

  Midsommarfirandet år tillbaka efter coronapandemin. På midsommarafton firade runt 600 personer midsommar i Långvinds fritidsområde. Under 1,5 timmar – folk började strömma till före firandets början – är midsommarstången och Långvinds minilivs världens centrum för dem som är där. Midsommar är helgen då fastboende, fritidsboende och hemvändare möts. Långvind.com träffar många … Läs mer!

 • Ny ägare till
  Långvinds kapell

  Långvinds kapell har fått ny ägare efter ett limbo på 47 år – en avsomnad Långvinds kapellstiftelse. Stiftelsen har dock fått nytt liv med ny styrelse. Den ska framöver vara samma som för Långvinds kapellförening. Ägarna till dåvarande Långvinds Bruk, familjen Tottie och Sténson, skänkte brukskapellet till nybildade Långvinds kapellstiftelse … Läs mer!

 • Enånger centrum
  även för Långvind

  Under sommaren lever föreningslivet upp i Långvind och socknen Enånger. Centralt för föreningarna i Enånger – och därmed också för Långvind – är Enångers hembygdsförening. I dag startar föreningens ambitiösa sommarprogram. Långvind i sig har en omfattande programverksamhet med tjugotalet program under sommaren. Evenemangen finns i på Långvind.com i en … Läs mer!

 • Sommarbutiken blir
  Långvinds minilivs

  Långvinds fritidsområde är enda fritidshusdominerade samhälle på Hälsingekusten mws livsmedelsbutik sommartid. I dag öppnade den lilla butiken. Den byter också namn från Sommarbutiken till Långvinds Minilivs. Butiken har ny regim, Elin Eriksson, och nytt samarbete med Ica Trönö. Detta samarbete öppnar för en spännande utveckling av sommarbutiken i Långvind. Långvinds … Läs mer!

 • Hudik Cup
  fyller Långvind

  Ungdomsfotbollsturneringen Hudik Cup, som utspelar sig i Hudiksvall stad med direkt omnejd, fyller boendet så långt bort som Kungsgården Långvind. – Det är jätteroligt att vi kan erbjuda övernattning för föräldrar och mor/farföräldrar, för ungdomarna bor på annat håll, berättar Agneta Bengtson på STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind, … Läs mer!

 • Premiär för
  kajaker i Långvind

  I dag var det säsongspremiär för havskajaker på Kungsgården Långvind, Enånger, på Hälsingekusten. Här är dagens andra grupp. Tack vare STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvinds samarbete med Näsviken Kajak, har anläggningen nu utvidgat sortimentet till tre dubbelkajaker och fyra enmanskajaker med totalt tio platser. Vid behov kan Kungsgården … Läs mer!

 • Hjärtstartare
  till Långvind

  Nu finns en hjärtstartare i Långvindsbruk. STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind har en hjärtstartare på hatthyllan i huvudbyggnadens hall. En hjärtstartare är en liten EKG-apparat, som läser hjärtrytmen och kan ge en strömstöt, för att starta om hjärtat vid ett plötsligt hjärtstopp. Den används när en person är … Läs mer!

 • Lilla Långvind
  tar stor plats

  I årets upplaga av broschyren ”Jungfrukusten” är Långvind störst av alla samhälle på Jungfrukusten per invånare räknat. Det gamla järnbruket från stormaktstiden med ”nytillkomna” fritidsområdet har en helsida i A4-broschyren för Hälsingekusten, Gästrikekusten och Nordupplandskusten. Långvind är en av destinationerna i den 36-sidiga A4-broschyren. Före år 2017 fanns Långvind över huvud … Läs mer!

 • Galleri Långvind
  välkomnar våren

  – I år har vi tre nya fåglar i ”Galleri Långvind – galleriet som lyfter”, totalt har vi drygt 40 djur, berättar Agneta Bengtson på STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind. Allt sedan verksamheten startade 2010 finns ett galleri på Kungsgården Långvind. Som namnet antyder består det mestadels av … Läs mer!

 • Konstrunda med
  Långvind som bas

  Konstrundan i Hudiksvall och Nordanstig 18–20 maj 2023 har många öppna ateljéer, men inga i Långvind, Enånger eller Njutånger, förutom en konstnär i Iggesund. Men STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind är en bra bas, för att göra en späckad dagsturné eller två. Totalt deltar 36 konstnärer, varav 20 i … Läs mer!

 • Ingen konstrunda
  i Långvind eller Enånger

  Konstrundan är åter i fullt sving på Hälsingekusten under Kristi himmelsfärdshelgen, med 36 deltagande konstnärer. Men ingen finns i Långvind eller Enånger och bara en i Njutånger. STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind är dock en utmärkt bas, för den som vill göra en konstresa längs Hälsingekusten. Konstnärerna öppnar … Läs mer!

 • Ny styrelse för
  Långvinds byalag

  Långvinds byalag – som samlar utåtriktade aktörer på Långvinds marker – har valt ny styrelse, utsett en hedersledamot och välkomnat två nya medlemmar. Långvinds byalag firar i höst åttaårssjubileum. Byalaget vänder sig till enskilda, nätverk, föreningar och företag, som har utåtriktad verksamhet och främjar Långvinds utveckling. Under 2023 har föreningen … Läs mer!

 • Planbestämmelser
  för Långvinds bruk

  Efter en lång process har Långvinds bruk fått så kallade områdesbestämmelser. Områdesbestämmelser skapas för att bevara särskilda värden på olika platser, där det inte finns detaljplan. De anger inte markanvändningen, men reglerar till exempel vad som kräver bygglov och rivningslov. Vad vi vet är Långvinds bruks första område på Hälsingekusten … Läs mer!

 • Långvind får ny
  butiksarrendator

  Långvinds fritidsområde får ny arrendator av livsmedelsbutiken, Elin Eriksson. Hon tar över efter Mikael Pettersson, som drivit butiken i 17 år. Elin Eriksson är sommarboende med familjen på Ekorrstigen i Långvinds fritidsområde. Hon kommer från en företagarfamilj. Hon vill satsa på att utveckla sommarbutiken i Långvind, som vanligen håller öppet ungefär … Läs mer!

 • Humlin ny ordförande
  för Bruksmiljöföreningen

  Långvinds bruksmiljöförening har fått ny ordförande och för första gången en hedersordförande. Mikael Humlin tog på årsmötet förra veckan över som ordförande efter Carl Erik Tottie, som med ålderns rätt avgick som mångårig ordförande. Han blev nu vald till föreningens första hedersordförande. Långvinds bruksmiljöförening står för mycket av aktiviteterna i … Läs mer!