Medier om Kungsgården Långvind

Här finns länkar till tidningsartiklar och andra medieinslag om Kungsgården Långvind.

Hälsinge Sommar 2021
Reportage på två sidor om Kungsgården Långvinds vandringar och boende, i gemensamma sommartidningen för Hudiksvalls Tidning, Ljusnan, Söderhamns-Kuriren och Ljusdals-Posten

”Vandring i historiens spår”

”Från långa klipphällar vid saltstänk, till lummiga stigar. I sommar presenteras flera nya vandringsleder kring Långvinds fritidsområde.

– Charmen med vandring är att det är tillgänglig för så många, och att man får uppleva kust, skog och den unika miljön, säger Jörgen Bengtsson [sic].” […]

”Man kan boka guidade turer eller välja att gå lederna själva och då finns det kartor att ladda ner från Kungsgårdens hemsida.

”Trots att ordet pilgrimsvandring för tankarna till religion handlar det främst om natursköna promenadstråk. Från Kungsgårdens vandrarhem finns möjlighet att ta turer etappvis, och göra kortare dagsvandringar varvat med en god natts sömn, berättar Jörgen Bengtsson [sic].

”Kanske vill man övernatta i Sveriges minsta vandrarhem? […]

”Vit träpanel, säng, kök, matplats – allt inpusslat likt tetris. Ovanför dörren hänger en klassisk emaljskylt.”

Läs hela artikeln här sidan 1och här sidan 2!

”Kungsgården Långvind”

Nummer 8, 2020
Reportage om Kungsgården Långvind i Tidningen Hälsingland Norra

”Kungsgården Långvind”

”Det skulle bli ett sätt att samla släkt och vänner på, men istället har det växt och växt och i dag är Kungsgården Långvind ett hotell och vandrarhem med sammanlagt tio rum och 22 bäddar, ställplatser för husbilar, restaurang och en mängd aktiviteter året om. […]

”– 2007 köpte vi gården och då fungerade vi över vad vi skulle göra med den. Vi var ett ganska nyblivet par då och vi tänkte att här har vi ett ställe där vi kan samla släkt och vänner, säger Jörgen.

– … och då kan vi ju kanske köra bed and breakfast under några sommarveckor, tillägger Agneta om hur de tänkte kring framtiden. […]

”Förutom att Kungsgården Långvind är ett hotell och vandrarhem har de också en restaurang med fullständiga rättigheter tillgänglig för sina gäster och anordnar många aktiviteter för likväl övernattande gäster som gäster i övrigt. Det är bruksvandringar, kyrkovandringar, pilgrimsvandringar, forntidsvandringar och svampexkursioner, uthyrning av cyklar, kajaker, snöskor och sparkar – och så deras populära Afternoon tea.”

Läs hela artikeln här

Lördagen den 3 augusti 2019
Nyhet i Hudiksvalls Tidning om Sveriges minsta vandrarhem
Publicerad på www.helahalsingland.se den 2 augusti 2019

”Nytt tillskott på vandrarhem: ’Är Sveriges minsta’”

”I nio år har Agneta och Jörgen Bengtson drivit vandrarhemmet Kungsgården Långvind och idéerna fortsätter att flöda. Det nya tillskottet på gården kan mycket väl vara Sveriges minsta vandrarhem, med sina 4,5 kvadratmeter.

”Jukkasjärvi har sitt ishotell och Harads har sitt trähotell, så då kan ju vi ha Sveriges minsta vandrarhem, säger Jörgen Bengtson glatt.”

Puffen på sidan 1 finns på bilden ovan.

Tisdagen den 9 juli 2019
Nyhet i Hudiksvalls Tidning om utflykt till Långvinds bruk
Publicerad på www.helahalsingland.se den 26 juni 2019

”HINK på utflykt
till Långvind”

”En härlig, solig och varm försommarkväll åkte Hudiksvalls internationella kvinnoförening, HINK, på utflykt till Kungsgården och Långvinds bruk. […] Vårt första stopp var hos Kungsgårdens vandrarhem och hotell där ägaren Agneta Bengtson mötte oss. Agneta guidade oss genom den vackra byn längs med lindallén med fågelsång i bakgrunden och med vägkanten full av midsommarblomster. Vi passerade herrgården, kapellet och café Bränneriet och stannade vid malmkajen.”

Onsdagen den 29 maj 2019
Nyhet i Hudiksvalls Tidning om utflykt till Långvinds bruk

”Föreningen Norden
 utflykt till Långvinds Bruk”

”Föreningen Norden åkte med ett 20-tal medlemmar på dagsutflykt till Långvinds Bruk där Jörgen Bengtson guidade runt på bruksområdet under temat ’från stormaktstid till fritid’”.

Läs hela artikeln här!

Fredagen den 24 maj 2019
Reportage i Tidningen Hälsingland om elbil och hållbarhetsarbete på Kungsgården Långvind

”Laddad med
nya elkrafter

”Billig, effektiv, tyst och utsläppsfri

”Jörgen Bengtson har fastnat för elbilen och ser år 2019 som året då utvecklingen verkligen ska ta fart. […]

”– I Hälsingland är det verkligen inga problem att köra elbil i dag, säger Jörgen”.

Läs hela artikeln här!

Nummer 1, 2018
Artikel i Tidningen Hälsingland om elbilsladdning på Kungsgården Långvind och kommande supersnabbladdning på Medskog som Kungsgården Långvinds Jörgen Bengtson uppvaktat Tesla om

”Ladda din elbil i Långvind”

”Lilla Långvindsbruk, Enånger, får Hälsinglands första laddare för Teslas elbilar.

”STF Hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind lyckades få till stånd avtal med amerikanska Tesla för en destinationsladdare och för de som bor på vandrarhemmet finns också möjlighet att ladda andra elbilar. Jörgen Bengtson uppvaktade också Tesla för drygt tre år sedan om behovet av en supersnabbladdare mellan Gävle och Sundsvall, vilket snart blir verklighet i Medskog.

”– Det är roligt att kunna bidra till att vi får fler elbilar. Rena elbilar är framtiden, säger Jörgen Bengtson.”

Torsdagen den 7 juni 2018
Livsstilsmagasinet Tara berättar om boenden som är ”Sveriges bästa smultronställen”.

”Med doft
av stormaktstiden”

Tara lyfter fram elva favoriter bland svenska vandrarhem. På pallplats – nummer tre – finns STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, enda i Hälsingland.

Tara presenterar Kungsgården Långvind som ”en gammal hälsingegård i fantastiskt vacker bruksmiljö från svensk stormaktstid”, som ”är berömd för sin frukost”.

”Vandrarhemmet är numera prisbelönt – fick silver i Årets kudde 2017 [Svenska Turistföreningens pris för bästa vandrarhem] , med omdömen som vilsamt, personligt och underbart läge.”

Lördagen den 19 november 2016
Nyhet på branschtidningen Besökslivs webbplats

”Ett vandrarhem med
personlig prägel”

”När Jörgen och Agneta Bengtson öppnade Rum och frukost Kungsgården Långvind i sitt hem blev det en succé. De satsade redan från början på ett personligt värdskap, något som är ett måste att behålla när de nu bygger ut.”

Torsdagen den 14 januari 2016
Reportage från hösten 2015 från Gävleborg i Nederländska dagstidningen Nederlands Dagblad

”En väg full av blåbär,
för människor och björnar”

Reportaget är om turism i Hälsingland och Gästrikland, där reportern och fotografen besökt Gävle, Kungsgården Långvind, som halva artikeln handlar om, och Växbo lin. Avsnittet om Kungsgården Långvind handlar mycket om pilgrimsvandring och börjar så här:

”Om du kör från Gävle på E4 mot norra Sverige, är avfarten till Långvind värt besväret. Tio kilometer från vägen ligger Jörgen Bengtsons Rum och frukost (fyra rum, tolv bäddar). Omgiven av grönska – var fick du för dig att inte Sverige är grönt – tio minuters promenad från Östersjön. ”Ska vi bara gå”, säger Jörgen när vi anländer på kvällen klockan tio. Bakom huset rinner en strid bäck. Värden försäkrar oss om att du verkligen kan dricka vattnet i den. Detta är Sverige som vi känner det från bilderna. Kalla det orörda.”

”Eftersom detta område är långt ifrån turistiskt, är det trevligt att människor som Jörgen berättar vad du kan göra.
Vid frukost presenterar han ett program som med lätthet fyller en hel semestervecka. Han berättar att han snart kommer att göra oss sällskap. På sommaren leder han varje söndag sina gäster på en 2,5 timmars vandring i området.”

Läs hela artikeln på nederländska här:

160114_nederlands-dagblad1

160114_nederlands-dagblad2

160114_nederlands-dagblad3

Fredagen den 9 juli 2010
Lokala dagstidningen Hudiksvalls Tidning

”Bed & Breakfast öppnat i Långvind”

”Söker man logi i Långvind finns nu ännu ett alternativ. Jörgen och Annika [sic] Bengtson har öppnat bed & breakfast i den gamla smedsbostaden på bruksgatan. Huset, kallat Kungsgården, är rejält uppfräschat med nya spegeldörrar, pärlspont och platssnickrat kök. Det finns även plats för konferenser.

– Det är jätteroligt. Det är ett precis lagom stort företag att driva tillsammans, säger Annika [sic] Bengtson.”

Se artikel med bild här!

Sidan uppdaterad 15 augusti 2021