Bad

Långvind och Hälsingekusten erbjuder mycket bra badmöjligheter.

I Långvinds fritidsområde finns två stora havsbad med sandstrand, ett mindre havsbad med badbrygga, ett insjöbad med liten sandstrand och talrika ”egna” små stränder och vikar. Längst ut på Korsholmen finns klippbad. I Långvindsbruk finns badbrygga i småbåtshamnen (Malmkajen).

Havsbad på Snäcken
Havsbad med sandstrand finns på Snäcken, Långvinds fritidsområde. I anslutning till stranden finns omklädningsrum, toaletter, campingbord, grillplats och beachvolleyplan.

Parkering finns i direkt anslutning på den stora parkeringsplatsen mellan Sommarbutiken och tennisbanorna.

Havsbad på Kråknäs
Havsbad med lång sandstrand i skyddat läge finns på Kråknäs, Långvinds fritidsområde. I anslutning till stranden finns omklädningsrum, toaletter och campingbord. Mellan Snäcken och Kråknäs finns flera mindre sandstränder, störst av dem är Lillkråknäs.

Parkering finns i anslutning till sopstationen på Saltpannavägen.

Havsbad i Dragösviken
Havsbad med liten sandstrand och badbrygga i skyddat läge finns på Dragösvikens östra sida på Korsholmen.

En liten parkering finns ovanför badet.

Insjöbad i Byhedsjön
Insjöbad med liten sandstrand finns på Byhedsjöns sydöstra sida. I anslutning till stranden finns toalett och campingbord.

En liten parkering finns ovanför badet.

Bryggbad i Bruket
Havsbad från badbrygga finns i Långvindsbruk i anslutning till samhällets småbåtshamn och den historiska malmkajen.

Parkeringsmöjligheter finns i området.

Fint havsbad i Stenö
Havsbad med fin, långgrund strand finns i Stenö utanför Sandarne, tolv kilometer sydöst om Söderhamn. Badet har restaurang och möjligheter till vattensport.

Parkering finns i området, som också har reguljär bussförbindelse med Söderhamn.

Fint havsbad på Maln
Havsbad med fin, långgrund strand finns på Maln, fyra kilometer öster om centrala Hudiksvall. Badet har restaurang och möjligheter till vattensport.

Parkering finns i området, som också har reguljär bussförbindelse med Hudiksvall.

Nakenbad på Hälsingekusten
Hälsingland saknar officiella nakenbad (naturistbad), men det finns några bad på Hälsingekusten där nakenbad är vanliga:

Stenö havsbad: Stenö havsbads norra strand utanför Sandarne (se ovan) har ett informellt nakenbad. Gå från vändplanen vid Stenö in i skogen, runda en liten kulle och följ staketet som avgränsar naturreservatet till uddens norra strand. Här finns ett nakenbad, med två stora stenar som talar om att här är nakenbad. Badet har flera avskilda strandpartier, där vassen är bortröjd. Det är en privat grupp som håller efter stranden. Söderhamns kommun överväger att göra den till officiellt naturistbad, vilket det inte är i dag.

Hölicks havsbad: Hölicks havsbad på Hornsladet öster om Hudiskvall har tidigare haft ett inofficiellt nakenbad, som varit skyltat. Den tidigare naturiststranden lever kvar som inofficiellt nakenbad.

Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 10 maj 2015