Boka boende på Kungsgården Långvind!

Bruksvandringar

Print Friendly, PDF & Email

Följ med på en guidad bruksvandring genom Långvind, från stormaktstid till fritid. Du besöker Långvinds kapell och bruksmuseum, ser byggnaderna från järnbrukstiden och sågverksepoken och avrundar – om tiden medger – med en natur- och kulturstig till Mellanhammaren och bron över Långvinds ström. Du avslutar med kaffe, te eller äppeljuice med något till på Kungsgården Långvind.

Vi erbjuder även bruksvandringar för grupper på minst sex personer.

Ciceron är Jörgen Bengtson.

År 2021 är bruksvandringarna
söndag 27 juni, klockan 15–17.30
söndag 4 juli, klockan 15–17.30
söndag 11 juli, klockan 15–17.30
 söndag 18 juli, klockan 15–17.30
 Inställt på grund av familjeskäl söndag 25 juli, klockan 15–17.30
söndag 1 augusti, klockan 15–17.30
söndag 8 augusti, klockan 15–17.30
söndag 15 augusti, klockan 15–17.30Langvind milstenen

Guidningen börjar på Kungsgården Låmgvind. Här – i början av ”bruksgatan” – går du upp till Kvarndammen, betraktar Långvinds ström som gett upphov till bruket, tittar in i kraftstationen och gamla smedjan, går längs ”bruksgatan” – med Norrlands längsta lindallé, stengärdesgårdar och klassisk milsten (bilden) – mot Långvinds herrgård och den centrala delen av bruket.

I Långvinds kapell får du en genomgång av Långvinds historia, om den lilla byn som blev en del av stormaktstidens rustningsindustri, om ryssarna som brände bruket, om brukets upp- och nedgång, om omdaningen av järnbruket till ett modernt skogsbruk med ett växande fritidsområde, om det privatägda bruket som efter 331 år blir köpt av ett stort skogsbolag (Holmen Skog AB).

Innan gruppen lämnar den mer centrala delen av bruket, tittar du bland annat på kolhuset, bränneriet, vars namn avslöjar dess historia, stångjärnsmagasinet, som tidigare rymde råvaran till gevärsfaktoriet i Söderhamn och herrgården med herrgårdsdammen.

Vandringen fortsätter sedan med vår ciceron till brandstationen med fotoutställning, den mäktiga masugnsruinen, vidare över de små broarna som Långvinds ström rinner under, förbi ångsågverket och till Bruksmuseet.

På vägen tillbaka går vi – om tiden tillåter – natur- och kulturstigen mellan landsvägen och Långvinds ström, genom ruinerna av brukets tidigare mellanhammare, fram till den lilla bron där Långvinds ström är en fors och sedan tillbaka till Kungsgården Långvind.

Vandringen tar cirka 2,5 timmar och kräver stadiga skor.

På Kungsgården Långvind väntar kaffe, te eller kall äppeljuice och något hembakat. Vi avnjuter detta utomhus mot Långvinds ström eller i Kungsgården Långvinds bibliotek eller sal.

Pris per person för guidning samt kaffe, te eller kall äppeljuice med något hembakat till på Kungsgården Långvind efter vandringen: 150 kronor.

Betalning: kontokort, swish 123-538 42 43 (Infopress AB) eller kontant.

Ingen förhandsbokning är nödvändig till våra annonserade bruksvandringar!
För övriga gäller förhandsbokning – kontakta Kungsgården Långvind!

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 24 juli 2021


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv