Tomten smyger igen

Det blir Tomtesmyg i Långvind 2011. Sara Johansson, som ensam drog igång dundersuccén Tomtesmyg, börjar ”komma tillbaka till verkligheten” efter Tomtesmyg för en vecka sedan och allt efterarbete.

– Jag är igång och planerar för nästa år, säger hon till Långvind.com.

Hur många kom till Tomtesmyg?

– Jag vet inte, folk bara rasade in. Vi vet inte var alla kom ifrån och hur många det var.

Flera Långvind.com talade med under Tomtesmyg uppskattade antalet besökare till 1 000–1 200 personer, långt mer än Sara Johansson hade räknat med och i nivå med vad Tomtesmyg i Torsåker haft som mest. Tomtesmyg i gästrikekommunen Hofors gav Sara Johansson inspiration till en liknande aktivitet i Långvinds anrika bruksmiljö. Redan på första försöker verkar hon ha slagit besöksrekordet i Torsåker, som haft 1 200 besökare som mest.

Hur vill du sammanfatta Tomtesmyg?

– Jag är nöjd trots att det var kallt och ont om parkeringsplatser. När vi började var det minus 11 grader, mot kvällen sjönk det till minus 18,5, säger Sara Johansson.

– Jag kan inte förstå att vi fick så många som hjälpte till. Utan sponsorerna hade det inte blivit något Tomtesmyg. Tack vare 20–30 sponsorer var det möjligt att genomföra.

Är det något du kommer att ändra på nästa år?

– Det avslöjar jag inte. Det får man ser när man kommer hit nästa år, säger hon och lovar en förändring: flera parkeringsplatser.

Blir det också en julmarknad, som en del talar om?

– Nej, då förstör man hela idén med Tomtesmyg, för Tomtesmyg är gratis och med julmarknad känner man sig tvingad att köpa. Det ska inte finnas någon försäljning på Tomtesmyg. Vi gör Tomtesmyg för att alla inte har råd att åka någonstans på vintern, till fjällen eller Tomteland. På Tomtesmyg är allt gratis.

Men om man vill betala för en korv, får man inte det?

– Jo, om man vill kan man betala i en kruka framför Bränneriet. Den ska vi göra tydligare till nästa år.

Nästa Tomtesmyg i Långvind blir den 3 december 2011, liksom i år lördagen före andra advent.

Då kommer åter 1 500 marschaller, lyktor och ljus att lysa upp den gamla järnbruksmiljön på Hälsingekusten.

Då kommer på nytt barn och vuxna att vandra på en ljusupplyst stig, förbi Bränneriet och Kolhuset, längs med Långvinds ströms nya fåra, över broarna vid Långvinds ström nedanför herrgården, förbi planen där älvor dansar, förbi troll och småknytt som dyker upp längs stigen, till labbit med rumpnisse och vägen till ångsågen med vittror i skogen, över de smala broarna till tomtens stuga i Långvind, sedan vidare till troll som delar ut godsaker till alla barn och värmen vid korvgrillningen och i Bränneriet med saft, glögg, kaffe, te och pepparkakor.

Vi ser redan en ny succé – och förhoppningsvis en ny tradition i Långvindsbruk.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 9 december 2012