Sportlov med snö
– även i Långvind

Vi är mitt uppe i sportlovet. Det är visserligen en vecka, men veckan varierar beroende på var man bor i Sverige. På Hälsingekusten kom det lagom med snö till sportlovet, som i år började förra vecka för södra länsdelen och denna vecka för Norrhälsingland. Långvind har inte alltid snö under denna vecka, men i år är det snö och is så det förslår.

Webbplatsen Skidspår.se gör det lätt för längdskidåkare på Hälsingekusten – och resten av landskapet och landet – att hitta skidspår som har snö. Här finns mängder av skidspår samlade, med uppgifter om skidanläggningen som spårlängd, spårkarta, karaktär/terräng, upplysning om belysning, konstsnö, avgift och spårstatus samt skidåkarnas betyg.

De två stora alpina anläggningarna i Hälsingland, Järvsö och Hassela, håller sina 20 respektive 20 nedfarter öppna. Båda har också längdskidspår.

Sportlovet pågår under fyra veckor (plus ytterligare en vecka i Jokkmokk).

Först ut med sportlov är eleverna i bland annat Västra Götalandsregionen och Jönköpings län, där lovet i praktiken 2023 började lördagen den 11 februari. Den 18 februari startade sportlovet i större delen av södra Sverige. Den 25 februari kom sportlovet till bland annat Gästrikland och södra Hälsingland. Den 4 mars är det dags i Norrhälsingland.

Förutsättningarna för vintersport på Hälsingekusten med omnejd är i år bättre än på många år: många av längdskidspåren är öppna; slalombacken med retrokänsla i Fågelhällan har dock för lite snö.

Sportlovet är utspritt på fem veckor och började vecka sju.

Vecka 7 är sportlov i Göteborgsregionen (del av Västra Götalands län), Jönköpings län, Sjuhärad (del av Västra Götaland), Skaraborg (del av Västra Götaland) och Ydre kommun.

Vecka 8 är sportlov i Blekinge län, Fyrbodal (del av Västra Götaland), Hallands län, Kalmar län, Kronobergs län, Skåne län, Södermanlands län (utom Gnesta), Uppsala län, Örebro län och Östergötlands län (utom Ydre).

Vecka 9 är sportlov i Dalarnas län (utom Idre), Gnesta kommun, Gotlands kommun, Gävleborgs län (utom Norrhälsingland), Stockholms län, Värmlands län, Västmanlands län och Älvkarleby kommun.

Vecka 10 är sportlov i Idre kommun, Jämtlands län, Norrhälsingland (Hudiksvall, Ljusdal och Nordanstig), Norrbottens län (utom Jokkmokk), Västerbottens län och Västernorrlands län.

Vecka 11 kan sportlovsfirarna i en enda kommun, Jokkmokk, dra nytta av låga priser på vintersportorterna.

Sportlovet har inte – som man kan tro – sin bakgrund i att vi ska ut i vinternaturen och motionera. Nittonhundrafyrtiotalets krigsår födde lovet, för att spara på uppvärmningen i städernas skolor. Statliga Bränslekommissionen införde 1940 så kallat kokslov, för att spara på stenkol och koks, som var de vanliga bränslena för uppvärmning.

Mot slutet av 1950-talet blev sportlovet vanligt i större delen av Sverige. Och nu var det folkhälsoskäl, inte bränslebesparingsskäl, som motiverade sportlovet. Bilden är från Långvind sportlov tidigare år.

Europas alla ”vinterländer” har i dag sportlov under februari eller mars.

Långvind.coms systersajt Hälsingekusten.se har haft många artiklar om sportlov: Sportlov – med lite snö (20 februari 2022), Kyla och snö öppnar Hedebacken (29 februari 2020), Ambitiöst program för sportlov i Hudik (19 februari 2020), Sportlov – utan snö och vinter (9 februari 2020), Sportlovet startar med bra väder (10 februari 2019), Kokslov blev sportlov (2 mars 2016), Sportlovet börjar (7 februari 2015) och Sportlov i antågande (20 februari 2012).

Bilden visar Långvindsfjärden i februari 2022.

Text och foto:
Jörgen Bengtson