Skördemarknad
laddar för mer

Skördemarknaden i Långvind den 16 september laddar för mer än tidigare år. Denna gång är det premiär för loppmarknad på Stallplanen i centrala Långvindsbruk och rader av andra aktiviteter. Men fokus är fortsatt ”försäljning av närproducerade och odlade produkter och hantverk”.

Liksom tidigare år håller skördemarknaden igång klockan 11–15. Marknaden är gratis för besökare. Bilister får betala en parkeringsavgift.

Skördemarknaden i Långvind hade premiär 2015 och blev snabbt populär, både bland säljare och köpare. I år utvidgar arrangören, Långvinds bruksmiljöförening, med loppmarknad på Stallplanen; liksom tidigare år är museet och fotoutställningen i Brandstationen öppna; samma gäller för bruksmiljöföreningens egen loppmarknad. Den populära tändkulemotorn tuffar igång klockan 13. Djur finns även att beskåda i hage.

Det blir enklare förtäring i form av kolbullar, varmkorv och kaffe med dopp. Långvinds Minilivs säljer diverse godsaker.

Det blir inte bara lekamlig utan även andlig spis: Bengt Synnebäck spelar durspel.

Långvinds kapellförening hakar på med öppet kapell.

Långvinds herrgård erbjuder visning klockan 13.

Cirka 27 företag/organisationer/personer har anmält sig till skördemarknaden, både mat- och handhantverkare. Ett mindre antal har hörsammat bakluckeloppisinbjudan.

Årets skördemarknad är den åttonde sedan starten, eftersom coronapandemin stoppade marknaden 2020.

Skördemarknaden kom snabbt att ersätta Långvindsdagen som den stora hemvändar- och samlingsdagen för Långvindsbor.

Skördemarknader har under de senaste åren vuxit i popularitet på Hälsingekusten och i landskapet som helhet. Webbplatsen Hälsingekusten.se – en systerwebbplats till Långvind.com – har en sammanställning av skördemarknader, som är en relativt ny typ av marknader i Hälsingland.

Vanliga marknader/knallemarknader och framför allt loppmarknader är desto fler. En annan typ av marknad är julmarknader.

Långvind.com har haft flera artiklar om Långvinds skördemarknad: Långvind har åter höstmarknad ( Lördag i Långvind: åter skördemarknad (20 september 2021), Skördemarknaden åter i Långvind 25 september (6 april 2021), Coronan ställer in skördemarknaden (27 augusti 2020), Skördemarknad för sjätte året (7 februari 2020), Lyckad skördemarknad men få skördeprodukter (22 september 2019), Långvind laddar för skördemarknad (28 september 2018), Populärt med skördemarknad (23 september 2017), Skördemarknad med äppelpajtävling (17 september 2016) och Skördar ny marknad i Långvind (8 september 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson