Populärt med
skördemarknad

Långvinds skördemarknad har definitivt kommit för att stanna. Efter ett trevande första år 2015, har skördemarknaden vuxit, både mätt i antal säljare och besökare. Förra året kom det ungefär dubbelt så många som premiäråret. Skördemarknaden samlar redan fler än Långvindsdagen, som blev inställd i år. Långvinds bruksmiljöförening satsar allt på skördemarknaden istället.

Om en vecka, lördagen den 30 september, är det skördemarknad med försäljning i Långvindsbruk. Klockan 11–15 dukar lokala producenter upp sina råvaror och livsmedel men också hantverk i olika former. Dessutom blir det hästskjuts och försäljning av varma smörgåsar, korv, kaffe, bröd och annat. För den sötsugne väntar sockervadd, godsaker och popcorn.

Bruksmuseet håller öppet. Loppmarknaden välkomnar folk att fynda. Den gamla kultändaren (bilden) gör tjänst. LRF håller kalvar och andra djur i en hage.

Under dagen håller även Långvinds herrgård öppet med kafé klockan 11–16  och guidad visning av herrgården klockan 14.

Arrangör av Långvinds skördemarknad är Långvinds bruksmiljöförening och Lantbrukarnas riksförbund (LRF) Enånger-Njutånger.

Långvinds skördemarknad är långtifrån den enda i Hälsingland. Skördemarknader har blivit populära och finns i var och varannan socken under hösten.

Text och foto:
Jörgen Bengtson