Boka boende på Kungsgården Långvind!

Laddar för
svampexkursion

Print Friendly, PDF & Email

Nu laddar Kungsgården Långvind för svampexkursion. På lördag går höstens andra svampexkursion av stapeln, med svampkonsulent Monica Svensson som kunnig och engagerad ciceron. Hon arrangerar svamputflykter, anordnar utställningar, föreläser om svamparnas ekologi och har webbutik för svampintresserade,

Drygt tio personer är anmälda till lördagens svampexkursion. Det finns plats för ytterligare några till.

– Vi är väldigt glada över att ha en så kvalificerad svampkonsulent som Monica. Det gör att vi kan erbjuda inte bara ”frukost med guldkant”, utan också ”svampexkursion med guldkant”, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, till Långvind.com.

På svampexkursionen får deltagarna plocka matsvamp, studera övrig svamp, känna igen förväxlingssvamp och lära sig om svampens betydelse för natur och ekologi.

Svampexkursionen den 30 september är säsongens andra. Den första var den 2 september, då Jonny Sågänger (bilden) var en av de nöjda deltagarna.

Vad det blir för svamp, beror på svampsäsongen. Exempel på matsvamp, som kan förekomma, är kantarell och trattkantarell, karl-johan och strävsoppar, rödgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp, blodriskor och rimskivling, fårtickor och kremlor samt blek taggsvamp, som är Hälsinglands landskapssvamp.

En kvalificerad svampexkursion är i högsta grad beroende av vilken plats man väljer utifrån säsong och väder. Monica Svensson och Alf Pallin, som också är engagerad i svampexkursionen, känner Långvinds marker och omgivningar väl.

De ser till att gruppen får svampupptäcksfärd på någon av följande platser
• längs med natur- och kulturstigen i Långvindsbruk och dess närhet
• i en skyddad nyckelbiotop med ädellövskog väster om Lindefallet
• i naturreservatet Boda naturreservat på vägen till Boda bruk
• i reservatet Bleckbergens urskog nära Larsbo gård
• i reservatet Skvallerbäckens naturreservat söder om Rosenvalls fäbod.

För den som vill, erbjuder Kungsgården Långvind också svamppaket, med två övernattningar och frukost med guldkant, middag på ankomstdagen, personlig guidning av Långvindsbruk och svampexkursion med lunch.

– Det flesta väljer att delta på enbart exkursionen, men vi har också gäster som har bokat svamphelg, säger hon.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv