Långvind laddar
för skördemarknad

Långvind, Enånger, laddar för skördemarknad den 29 september, vilket man också gör i Järvsö och Bjuråker samma dag. Skördemarknader har blivit ett inslag på minst

Klockan 10–15 dukar lokala producenter upp sina råvaror och livsmedel men också hantverk i olika former i och utanför Kolhuset. Dessutom blir det hästskjuts och försäljning av kolbullar, korv, kaffe, bröd och annat. För den sötsugne väntar sockervadd, andra godsaker och popcorn. Bruksmuseet håller öppet. Loppmarknaden välkomnar folk att fynda. Den gamla kultändaren gör tjänst. LRF håller kalvar och andra djur i en hage.

Arrangör av Långvinds skördemarknad är Långvinds bruksmiljöförening och Lantbrukarnas riksförbund (LRF) Enånger-Njutånger.

Bilden visar skördemarknaden i Långvind häromåret.

Under dagen håller även Långvinds herrgård öppet med kafé klockan 12–16 och guidad visning av herrgården klockan 14.

Långvinds skördemarknad startade lite trevande 2015 har sedan dess vuxit i popularitet. Den har i praktiken tagit över från Långvindsdagen som den stora sommar-höst-aktiviteten i Långvind, sedan Långvindsdagen hade sin sista dag 2016.

Skördemarknader växer i popularitet på Hälsingekusten och i landskapet som helhet. Långvind.com har en sammanställning av skördemarknader, som är en relativt ny typ av marknader i Hälsingland. Vanliga marknader/knallemarknader och framför allt loppmarknader är desto fler.

Långvind.com har tidigare haft artiklar om skördemarknader, Skördemarknader växer som svampar (23 augusti 2018), och om Långvinds skördemarknad, Populärt med skördemarknad (23 september 2017), Skördemarknad med äppelpajtävling (17 september 2016) och Skördar ny marknad i Långvind (8 september 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson