Boka boende på Kungsgården Långvind!

Fler besökare men färre
förrättningar i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Långvinds kapell, Enånger, kan lägga en framgångsrik sommar bakom sig, med fler besökare på Musik i sommarkväll än tidigare år. Dock var det betydligt färre förrättningar än tidigare, endast ett barndop.

Långvinds kapellförening, som äger och driver kapellet, är en självständig förening. Kapellet ingår i Svenska kyrkan och har nära samarbete med Enånger-Njutångers församling, men kapellet är alltså självständigt från församlingen.

Långvind.com har fått en pratstund med Pärlennart Larsson, ordförande för kapellföreningen:

Hur har sommaren varit?

– Bra. V har haft ett jämnt antal besökare på Musik i sommarkväll, i genomsnitt 30 personer per gudstjänst.

Vad beror det på?

– Fantastiskt väder, varierat program, Långvind är allt mera känt och Ångersjön har varit öppet, ger han som förklaringar till det stora intresset.

Har det även varit bra med kyrkliga förrättningar som vigsel och dop?

– Nej, vi har bara haft ett dop. Vi har inte haft så få kyrkliga förrättningar på flera årtionden.

Vad beror det minskade intresset på?

– Jag tror att det beror på att vi inte har någon entreprenör på Café Bränneriet, vilket gör cateringen med komplicerad.

Hur är det med besökare i kapellet?

– Det har vi inte summerat än, men klart är att Kungsgården Långvinds aktiviteter med boende och bruksvandringar påverkar kapellet positivt. Kapellet har varit öppet varje dag klockan 10–20 till och med sista augusti.

I år blev det en gudstjänst mindre än tidigare år genom att det inte blev någon avslutande ljusgudstjänst. Det blev dock en nyhet i anslutning till årets första gudstjänst på Johannes döparens dag, en pilgrimsvandring från Enångers gamla kyrka till Långvinds kapell.

Långvinds kapell har lagt en framgångsrik sommar bakom sig. Kapellet har dock inte stängt helt för året. På alla helgons dag håller kapellet öppet för enskild andakt och ljuständning. På annan dag jul väntar traditionsenlig julotta.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv