Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Handikappanpassat på
Kungsgården Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Gamla hus med trappor och prång är ofta svåra att anpassa för rörelsehindrade. Det vet Hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, som 2010 öppnade sin renoverade hälsingegård i bruksmiljö. När paret Bengtson expanderade verksamheten och byggde ett nytt hus, Österhuset, såg de till att bygga ett handikappanpassat rum med badrum på bottenvåningen.

– Det låter kanske enkelt att göra det på en bottenvåning, men det har varit en hel del anpassningar jämfört med vår ursprungsritning, berättar Agneta Bengtson för Långvind.com.

Saker som stort badrum och larm i badrummet, var självklarheter. Men sedan blev det vändning av dörr från sovrum till badrum och anpassning av utemiljön, för att leva upp till kraven.

Trädäcket utanför husets två entréer hade en nivåskillnad till grusplanen nedanför, som var svår att bemästra för både rullstolsburna och andra med rörelsehinder. Men nu är det åtgärdat med en snygg ramp från markplan till trädäcket.

– Vi var liten skeptiska till om det skulle bli bra, men det både ser fint ut och fungerar bra, säger Agneta Bengtson.

Den äldre byggnaden, själva Kungsgården, har fem trappsteg mot vägen och fyra mot Långvinds ström. Här har hotell- och vandrarhemsparet inte hittat någon bra lösning, utan får hjälpa gäster som behöver hjälp upp för trappan.

– Självfallet lyfter vi rullstol eller hjälper person på annat sätt att ta sig in i huset, säger hon.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 11 oktober 2018


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv