På lördag enda chans
se Enångers gamla kyrka

Vill du lära dig mer om Enångers medeltidskyrka? Då har du en unik chans lördagen den 12 augusti klockan 15. Kungsgården Långvind arrangerar den enda visningen av Enångers medeltidskyrka i år. Guider är ArcMontanas erfarna arkeologer, Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson.

Enångers gamla kyrka är en av Norrlands bäst bevarade medeltidskyrkor med unika målningar och träskulpturer. Kyrkans äldsta delar är från 1200-talet. Läs mer i artikeln Enångers gamla kyrka.

Guidningen runt och i Enångers medeltidskyrka blev en stor succé förra året. Nu får alla chans på en ny visning på 1,5 timmar. Liksom förra året gäller förhandsanmälan senast klockan 18 dagen före vandringen till info@langvind.com eller 070-660 55 60.

Det blir ytterligare tre forntidsvandringarna på efterföljande lördagar:
• 19 augusti, klockan 15–16.30, till avrättningsplatsen i Sivik
• 26 augusti, klockan 15–16.30, i Långvinds Bruk ”från hamn till hytta”
• 2 september, klockan 15–17.00, till stenåldersboplatsen Hedningahällan

Vandringen till avrättningsplatsen i Sivik, på gränsen mellan Enånger och Njutånger, ger inblick i denna och andra avrättningsplatser, som tidigare fanns i städer och socknar över hela Sverige.

Vandringen i Långvinds bruk ger en inblick i lämningarna av ett gammalt järnbruk, som hade sin storhetstid under 1700-talet och första hälften av 1800-talet, där vi vandrar ”från hamn till hytta”.

Vandringen till sägenomspunna Hedningahällan är en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Har platsen varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”?

Kungsgården Långvind erbjuder inte bara forntidsvandringar för enskilda som kommer till de ovan annonserade forntidsvandringar, utan också för grupper på minst sex personer som bokar forntidsvandring till ovanstående mål.

Utöver dessa finns även möjlighet att vandra i Finnskogen Nianfors, som ger inblick i en föga känd finnskogskultur i hjärtat av Hälsingland, i Rödhälle skans, som ger en inblick i maktens landskap under järnålder och medeltid ur ett lokalt och regionalt perspektiv, samt i det hälsingska manufakturverksområdet Sofieholm, vilket ger kunskap om den tidiga industrialismen med vattenkraften i fokus, först som manufakturverk, sedan som kraftstation.

De annonserade forntidsvandringarna kräver förhandsanmälan senast klockan 18 dagen före vandringen till info@langvind.com eller 070-660 55 60.

Bilden visar Lena Berg Nilsson, som guidar folk runt och i Enångers gamla kyrka 2022.

Text och foto:
Jörgen Bengtson