Galleriet öppnat för i år

Kungsgården Långvind har ett galleri, ”Galleri Långvind – galleriet som lyfter”. Det består av fyrtiotalet djur, mest fåglar. Hälften finns inomhus året om, hälften har nu fått flytta ut till årets säsong utomhus.

I år finns flera nya fåglar, främst inomhus. Eftersom snön kom extremt tidigt förra året – snön låg kvar på marken redan från 11 november 2023 och smälte helt undan först i början av maj 2024 – har en del figurer ofrivilligt övervintrat utomhus.

– Vi har hittat flera fåglar och andra figurer allt eftersom det töat. Den senaste hittade vi i går, begravd i fjolårsgräs, berättar Agneta Bengtson på STF Hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind.

Alla fåglar, andra djur och enstaka oklara varelser har namn och är upptagna i en verksförteckning. Där finns också material, konstnär och förvärvstillfälle listade. En nyhet för i år är att utomhusdjuren är uppdelade på djur placerade i trädgården samt djur på Kungsgårdens förstukvist och veranda.

En del djur mår inte bra utomhus ens under sommaren. Denna del av samlingen omfattar cirka 20 fåglar och andra djur. De är placerade i biblioteket, köket, receptionen/hallen och salen (restaurangen).

– Sedan har vi konstnärlig utsmyckning i form av originalkartor från svensk stormaktstid, konst och konsthantverk i alla rum, men de ingår inte i Galleri Långvind, säger Agneta Bengtson.

Bilden visar två konstverk. Den främre är Dam med attityd, skapad av en kvinnlig konstnär, som paret Bengtson besökte på konstrundan i Ovanåker juli 2010. Den bakre är Ett annat folk av konstnären Ann Envall, Bobygden i Delsbo, även den från en konstrunda, den här gången i maj 2011 i Hudiksvall.

Samligen öppnade som galleri våren 2010, när Kungsgården Långvind slog upp portarna som boende. Men galleriet har en längre historia: Ursprunget till Galleri Långvind går tillbaka till 2005 och Fornstigen i Långvinds fritidsområde. Fem år innan Agneta och Jörgen Bengtson öppnade Rum och frukost på Kungsgården Långvind, började de samla konstnärliga fåglar.

Galleri Långvind på Kungsgården Långvind finns till beskådande för den som bor på eller besöker Kungsgården Långvind.

Långvind.com har tidigare haft artiklar om Galleri Långvind: ”Galleri Långvind” tar tidig vinter (23 oktober 2023), Galleri Långvind välkomnar våren (31 maj 2023), ”Squawk” ny i Galleri Långvind (26 september 2022), ”Galleri Långvind” från ute till inne (30 oktober 2021) och Vintervila för Galleri Långvind (17 oktober 2020).

Text och foto:
Jörgen Bengtson