”Squawk” ny i Galleri Långvind

STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind har sedan sin start 2010 ett galleri, Galleri Långvind – galleriet som lyfter. Som namnet antyder består det mestadels av fåglar. Totalt omfattar galleriet 33 fåglar och andra djur. Årets nyhet är ”Squawk” en fågel i sten från Native Art and Crafts i Thunder Bay, Kanada. Denna långväga fågel kom flygandes via Linons i Hudiksvall, där Kungsgården Långvind hittade hen.

Galleriet öppnar varje vår och stänger sedan till hösten.  Galleriet finns i och utanför Kungsgården Långvind..

Galleriets utedel, som består av cirka 17 fåglar och andra varelser, kommer under tak i mitten av oktober.

Alla fåglar, andra djur och enstaka oklara varelser har namn och är upptagna i en verksförteckning, där också material, konstnär och förvärvstillfälle finns listade.

Alla djur mår inte bra att vistas utomhus, till exempel den uppstoppade duvhöken ”Erik Hök”, träkorpen ”Korpilombolo” av snidaren Sören Fagerlund samt trä- och plåtfåglarna ”Strandknysslingar” av Dieter Kluge. Så dessa – och en del andra – är permanent placerade inomhus. De omfattar cirka hälften av djuren och är placerade i salen (restaurangen), biblioteket, receptionen/hallen och köket.

Varje år kommer en eller flera nyheter. I år var det den långväga fågeln ”Squawk” från Kanada. Förra våren var de ”Igelkottarna” av Walter Bosse, Österrike, ”Svarta katten” från Qvesarums byggnadsvård och ”Järnängel” från Skeppshult. I år var det

Galleri Långvind finns till beskådande för den som besöker Kungsgården Långvind. Ett halvår framöver blir det dock begränsat till dem som är inomhus året om.

Ursprunget till Galleri Långvind går tillbaka till 2005 – fem år innan Agneta och Jörgen Bengtson öppnade Rum och frukost på Kungsgården Långvind – och Fornstigen i Långvinds fritidsområde.

Samligen öppnade sedan som galleri våren 2010, när Kungsgården Långvind slog upp portarna som boende.

Långvind.com har tidigare haft artiklar om Galleri Långvind: ”Galleri Långvind” från ute till inne (30 oktober 2021), Galleri Långvind öppnar för alla i år (1 maj 2021), Vintervila för Galleri Långvind (17 oktober 2020), Galleri Långvind inne på elfte året (23 maj 2020), Galleri Långvind flyttar in för vintern (19 oktober 2019), Galleri Långvind öppnar för tionde året (20 maj 2019), Vinteride för Galleri Långvind (26 oktober 2018 och, Menageriet flyttar in (13 november 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson