Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Galleri Långvind
öppnar för i år

Print Friendly, PDF & Email

Långvinds konstgalleri på fågel- och djurtema, Galleri Långvind, har har öppnat årets utställning rekordtidigt.

– Vi har några nyheter i år, ”Igelkottarna” av Walter Bosse, Österrike, ”Svarta katten” från Qvesarums byggnadsvård och ”Järnängel” från Skeppshult, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

”Igelkottarna” (bild ett) har en egen historia. De gjordes som askfat till bland annat passagerare i första klass på Austrian Airlines. Agneta och Jörgen Bengtson hittade dem redan 2007, men det är först nu de fem igelkottarna blivit en del av galleriet.

”Svarta katten” (bild två) och ”Järnängel” (bild tre) är – liksom ”Igelkottarna” – placerade inomhus.

Nästan alla verk har en känd upphovsman eller tillverkare, men ibland står det ”okänd”. För två av nykomlingarna är konstnären okänd: ”Svarta katten” och ”Järnängel”.

”Galleri Långvind – galleriet som lyfter”, är namnet på galleriet, som främst består av fåglar men också av andra varelser.

Galleriet öppnar varje vår och stänger sedan till hösten.  Galleriet finns i och utanför Kungsgården Långvind, Långvindsbruk, på Hälsingekusten.

Galleriet öppnade våren 2010, när Kungsgården Långvind slog upp portarna som boende.

– Sedan har det vuxit år för år. Förra våren välkomnade vi två nya fåglar, ”Pålle” [i bakgrunden på bild fyra, som visar ”Bengt Tupp(z)” i förgrunden], en vit fågel i porslin av Paul Hoff, och en annan fågel i bruntonat glas, ”Långskaftad tofsskivling”. Nu har vi tillfört tre nya varelser. I denna stund består galleriet av cirka 35 fåglar, djur och andra varelser. Det blir säkert ytterligare någon under året, säger Agneta Bengtson på STF hotell, vandrarhem och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind.

Drygt halva galleriet finns utomhus, men 16 fåglar och andra djur är placerade i fyra publika rum på Kungsgården Långvind.

Debutanter från 2019 är naturligtvis tillbaka: ”Svart dam” (bild fem), en kvinna huggen i massiv sten gjord av en kvinnlig konstnär i Zimbabwe,  ”Livet på en pinne” (bild sex), två fåglar i trä gjorda av en konstnär i Gnarp, och ”Pondus”, en pingvin i porslin gjord som sparbössa och tillverkad av Knabstrup i Danmark.

Till galleriets klassiker hör den ufoliknande figuren ”Ett annat folk” (bild sju), gjord av betong av Ann Envall, Bobygden i Delsbo, fågeln ”Dam med attityd”, en målad fågel i betong av en kvinnlig konstnär i Ovanåker, och ”Gaphals”, en fågel i keramik, av Kajsa Gustavsson, Hillen, Forsa.

Alla varelser har namn och är upptagna i en verksförteckning, där också material, konstnär och förvärvstillfälle framgår.

Alla djur mår inte bra att vistas utomhus, till exempel den uppstoppade duvhöken ”Erik Hök”, träkorpen ”Korpilombolo” av snidaren Sören Fagerlund samt trä- och plåtfåglarna ”Strandknysslingar” av Dieter Kluge.

Galleri Långvind finns till beskådande för den som besöker Kungsgården Långvind.

Fråga värdparet om galleriförteckning, så får ni låna en uppdaterad sådan.

Ursprunget till Galleri Långvind går tillbaka till 2005, fem år innan det öppnade på Kungsgården Långvind, Agneta Bengtson berättar:

– Det började med att vi på konstrundan 2005 köpte en mörkgrå and i keramik av Kajsa Gustavsson, Hillen, Forsa. Vi gav den namnet ”Anden från Hillen” och placerade den i trädgården i det hus vi då hade i Långvinds fritidsområde, säger hon.

– Sedan fortsatte vi att köpa vädertåliga djur, som vi placerade runt huset: bronsfåglarna ”Bengt Tupp(z)” köpta i Bollnäs, keramikfågeln ”Butler” från Söderhamn, fågeln ”Invité inconnu” från Stockholm, sjöfågeln i glas ”Sven Dufva” från Mariehamn och hjorten ”Hell Hind”.

Långvind.com har tidigare haft artiklar om Galleri Långvind: Vintervila för Galleri Långvind (17 oktober 2020), Galleri Långvind inne på elfte året (23 maj 2020), Galleri Långvind flyttar in för vintern (19 oktober 2019), Galleri Långvind öppnar för tionde året (20 maj 2019), Vinteride för Galleri Långvind (26 oktober 2018 och, Menageriet flyttar in (13 november 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv