Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Menageriet flyttar in

Print Friendly, PDF & Email

Kungsgården Långvind har ett ”Galleri Långvind” med i huvudsak djur, som flyttar ut i trädgården på tomten i Långvindsbruk, Enånger. Nu är det dags att få komma in i stugvärmen eller åtminstone under uthustak.

Hur kom ni på tanken på ”Galleri Långvind”?

– Det började med att vi på konstrundan 2005 köpte en mörkgrå and i keramik av Kajsa Gustavsson, Hillen, Forsa. Vi gav den namnet ”Anden från Hillen” och placerade den i trädgården i det hus vi då hade i Långvinds fritidsområde. Sedan fortsatte vi köpa vädertåliga djur, som vi placerade runt huset: bronsfåglarna Bengt Tupp(z) köpta i Bollnäs, keramikfågeln Butler från Söderhamn, fågeln Invité inconnu från Stockholm, sjöfågeln i glas Sven Duva från Mariehamn och hjorten Hell Hind, som jag inte kommer ihåg var vi köpte, berättar Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind för Långvind.com.

När fick Kungsgården Långvind sitt galleri?

– Min man och jag öppnade Kungsgården Långvind som rum och frukost, bed and breakfast, sommaren 2010. Då gav vi våra gamla djur ett nytt hem och började köpa nya.

Var hittar ni djuren?

– Konstrundorna i Hudiksvall-Nordanstig och Ovanåker har varit bra inköpsställen, men vi köper också direkt hos konstnärer i deras ateljéer och hos antikhandlare och på loppmarknader.

Hur stort är galleriet?

– Vi har i dag drygt dussinet djur utomhus och halvdussinet inomhus. Alla djur mår inte bra utomhus, till exempel vår uppstoppade duvhök Erik Hök, Korpilombolo, en fin korp i trä av snidaren Sören Fagerlund och två fåglar i trä och plåt, Strandknysslingar, av Dieter Kluge.

Hur som planerna ut för ”Galleri Långvind”?

– Det kommer alltid att komma nya varelser till vår samling, men vi vet aldrig i förväg, för rätt som det är står en hen där.

Sven DuvaPå bilden ser vi Sven Duva, en av närmare 20 varelser i ”Galleri Långvind – galleriet som lyfter”.

Galleriet omfattar inte enbart djur, det finns också mer mänskliga varelser som betongfågeln Dam med attityd från Ovanåker och den ufoliknande varelsen i betong, Ett annat folk, av Ann Envall.

text och foto:
Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv