Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Vinteride för
”Galleri Långvind”

Print Friendly, PDF & Email

Snöfallet överraskade djuren i ”Galleri Långvind”, som består närmare 20 djur runt Kungsgården Långvind i Långvindsbruk, Enånger. De fick inte en chans att gå i vinteride, när en klass ett-snövarning drog fram över Hälsingekusten. Under lördagen har de dock fått komma in i stugvärmen eller åtminstone under tak i uthus.

Galleri Långvind består av fåglar, andra djur och varelser.

Ansvarig för galleriet är Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind.

Hur kom ni på tanken med ”Galleri Långvind”?

– Det började på konstrundan i Hudiksvall-Nordanstig 2005, innan vi hade köpt Kungsgården Långvind. Vi köpte en mörkgrå and i keramik av Kajsa Gustavsson, Hillen, Forsa, som vi sköpte till ”Anden från Hillen” och placerade i trädgården på det hus vi då hade i Långvinds fritidsområde. Sedan fortsatte vi att köpa vädertåliga djur, som vi placerade runt huset: bronsfåglarna Bengt Tupp(z) köpta i Bollnäs, keramikfågeln Butler från Söderhamn, sjöfågeln i glas Sven Duva från Mariehamn, hjorten Hell Hind, som jag inte kommer ihåg var vi köpte, berättar Agneta Bengtson.

När fick Kungsgården Långvind sitt galleri?

– Min man och jag öppnade Kungsgården Långvind som rum och frukost, bed and breakfast, sommaren 2010. Då gav vi våra gamla djur ett nytt hem och började köpa nya. Under senare år har vi utvidgat galleriet med bland annat Dam med attityd (bilden), en fågel i betong köpt på konstrundan i Ovanåker, den ufoliknande figuren Ett annat folk av Ann Envall, sparbössepingvinen Pondus från danska Knastrup, keramikfågeln Knubbsnappare av okänt ursprung köpt på en antikmässa och Livet på en pinne, två fåglar i trä.

Var hittar ni djuren?

– Konstrundorna i Hälsingland och antikmässor både i och utanför Hälsingland har varit bra inköpsställen, men vi köper också direkt hos konstnärer i deras ateljéer, på loppmarknader och andra ställen.

Hur stort är galleriet?

– Vi har i dag cirka 30 djur, varav närmare 20 utomhus och resten i våra publika delar av Kungsgården Långvind. Alla djur mår inte bra utomhus, även om det är sommar, till exempel vår uppstoppade duvhök Erik Hök, Korpilombolo, en fin korp i trä av snidaren Sören Fagerlund och två fåglar i trä och plåt, Strandknysslingar, av Dieter Kluge.

Hur som planerna ut för ”Galleri Långvind”?

– Det kommer alltid att komma nya varelser till vår samling, men vi vet aldrig i förväg, för rätt som det är står en hen där. I år har fyra nya figurer tillkommit, senast Järnängeln från Skultuna.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv