Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Galleri Långvind
inne på elfte året

Print Friendly, PDF & Email

I dag öppnade Galleri Långvind på Kungsgården Långvind, Enånger, med trettiotalet konstverk, både utomhus och inomhus, i år för elfte gången.

”Galleri Långvind – galleriet som lyfter”, är namnet på ett galleri av främst fåglar men också andra varelser. Det öppnar varje vår och stänger sedan till hösten. Galleriet finns i och utanför Kungsgården Långvind, Långvindsbruk, på Hälsingekusten.

– Vi öppnade Galleri Långvind 2010 samtidigt som vi öppnade vårt boende på Kungsgården Långvind. Sedan dess har både galleriet och vår verksamhet vuxit till hotell, vandrarhem, konferens, restaurang och evenemang, berättar Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind för Långvind.com.

Galleriet har nu passerat 30 fåglar, djur och andra varelser. Huvuddelen finns utomhus, men ett mindre antal är placerade i tre publika rum på Kungsgården Långvind.

Alla varelser har namn och är upptagna i en verksförteckning, där också material, konstnär och förvärvstillfälle framgår.

Nya för i år är ”Pålle” (första bilden), en vit fågel i porslin av Paul Hoff, och en annan fågel i bruntonat glas, ”Långskaftad tofsskivling” (andra bilden) av okänd konstnär.

Debutanter från förra året är naturligtvis tillbaka: ”Svart dam”, en kvinna huggen i massiv sten gjord av en kvinnlig konstnär i Zimbabwe,  ”Livet på en pinne”, två fåglar i trä gjorda av en konstnär i Gnarp, och ”Pondus”, en pingvin i porslin gjord som sparbössa och tillverkad av Knabstrup i Danmark.

Till numera klassiker hör fågeln ”Dam med attityd” (tredje bilden), en målad fågel i betong av en kvinnlig konstnär i Ovanåker, och den ufoliknande figuren ”Ett annat folk” (fjärde bilden), även den av betong, gjord av Ann Envall, Bobygden i Delsbo.

Alla djur mår inte bra att vistas utomhus, till exempel den uppstoppade duvhöken ”Erik Hök”, träkorpen ”Korpilombolo” av snidaren Sören Fagerlund samt trä- och plåtfåglarna ”Strandknysslingar” av Dieter Kluge.

Ursprunget till Galleri Långvind går tillbaka till 2005. Agneta Bengtson berättar:

– Det började med att vi på konstrundan 2005 köpte en mörkgrå and i keramik av Kajsa Gustavsson, Hillen, Forsa. Vi gav den namnet ”Anden från Hillen” och placerade den i trädgården i det hus vi då hade i Långvinds fritidsområde. Sedan fortsatte vi att köpa vädertåliga djur, som vi placerade runt huset: bronsfåglarna ”Bengt Tupp(z)” köpta i Bollnäs, keramikfågeln ”Butler” från Söderhamn, fågeln ”Invité inconnu” från Stockholm, sjöfågeln i glas ”Sven Dufva” från Mariehamn och hjorten ”Hell Hind”.

Galleri Långvind finns till beskådande för den som besöker Kungsgården Långvind. Fråga värdparet om galleriförteckning, så får ni låna en uppdaterad sådan.

Långvind.com har tidigare haft några artiklar om Galleri Långvind: Galleri Långvind flyttar in för vintern (19 oktober 2019), Galleri Långvind öppnar för tionde året (20 maj 2019), Vinteride för Galleri Långvind (26 oktober 2018 och, Menageriet flyttar in (13 november 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv