Vintervila för
Galleri Långvind

Höstens sprakande färger och sol till trots, nu är det dags för vintervila för Galleri Långvind.

”Galleri Långvind – galleriet som lyfter”, är namnet på ett galleri av främst fåglar men också andra varelser. Det stänger nu för säsongen. Galleriet finns i och utanför Kungsgården Långvind, Långvindsbruk, på Hälsingekusten.

– Vi började med galleriet 2010, när vi öppnade vårt boende på Kungsgården Långvind. Sedan har det vuxit år för år. I våras välkomnade vi två nya fåglar, ”Pålle, en vit fågel i porslin av Paul Hoff, och en annan fågel i bruntonat glas, ”Långskaftad tofsskivling”, med för oss okänd konstnär. Nu består galleriet av drygt 30 fåglar, djur och andra varelser, och det blir säkert ytterligare någon till säsongen 2021, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind för Långvind.com.

En debutant från förra året är ”Svart dam” (bilden), en kvinna huggen i massiv sten gjord av en kvinnlig konstnär i Zimbabwe, L Mwarowo.

Huvuddelen av galleriet finns utomhus, men ett mindre antal är placerade i tre publika rum på Kungsgården Långvind.

Alla varelser har namn och är upptagna i en verksförteckning, där också material, konstnär och förvärvstillfälle framgår.

Långvind.com har tidigare haft artiklar om Galleri Långvind: Galleri Långvind inne på elfte året (23 maj 2020), Galleri Långvind flyttar in för vintern (19 oktober 2019), Galleri Långvind öppnar för tionde året (20 maj 2019), Vinteride för Galleri Långvind (26 oktober 2018 och, Menageriet flyttar in (13 november 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson