Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Galleri Långvind
flyttar in för vintern

Print Friendly, PDF & Email

Galleri Långvind – galleriet som lyfter, är namnet på Kungsgården Långvinds samling av konstverk, som finns att beskåda utomhus och inomhus. Galleriet består främst av fåglar men också andra varelser. Utomhusdelen flyttar i dag in under tak för i år. Det betyder att cirka 20 konstverk går i ide.

Galleri Långvind summerar i dag sin tionde säsong.

– Det hela började 2010, när vi öppnade Kungsgården Långvind som rum och frukost. Sedan dess har både galleriet och vår verksamhet vuxit. I år har vi drygt 30 fåglar, djur och andra varelser, dels utomhus, dels i tre rum på Kungsgården Långvind, berättar Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind för Långvind.com.

Alla konstverk är placerade utomhus eller i specifikt rum inomhus, har namn och är upptagna i en verksförteckning, där också material, konstnär och inköpstillfälle framgår.

Nytt för i år var ”Svart dam” (bilden), en kvinna huggen i massiv sten gjord av en kvinnlig konstnär i Zimbabwe, ”Livet på en pinne”, två fåglar i trä från Gnarp, och ”Pondus”, en pingvin i porslin gjord som sparbössa och tillverkad av Knabstrup i Danmark.

– Det började i liten skala och växer år för år. Vi har redan en ny fågel i glas klar till nästa år. Samtidigt pensionerar vi i år La Familia Academica, tre fåglar i trä, som tagit så mycket stryk av väder och vind att de nu gått hädan, säger hon.

Första verket köpte Agneta och Jörgen Bengtson in på konstrundan i Hudiksvall Nordanstig 2005: en mörkgrå and i keramik av Kajsa Gustavsson, Hillen, Forsa. Den fick namnet ”Anden från Hillen” och placerade i trädgården i det hus paret då hade i Långvinds fritidsområde.

– Sedan fortsatte vi köpa vädertåliga djur, som vi placerade runt huset: bronsfåglarna Bengt Tupp(z) köpta i Bollnäs, keramikfågeln Butler från Söderhamn, sjöfågeln i glas Sven Duva från Mariehamn, hjorten Hell Hind och många fler. Då talade vi om Galleri Fornstigen 25 – galleriet som lyfter, berättar Agneta Bengtson.

På bilden ser vi i bakgrunden änderna Höns och Ätter samt tre bronsfåglar Bengt Tupp(z); i mitten Anden från Hillen, Jaggerjärnet, Dam med attityd och Godan Ro; i förgrunden två Turturduvor, Kroködla och Ett annat folk (framför bordet).

Text och foto:
Jörgen Bengtson 

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv