”En rolig resa
till tjugotre bäddar”

– Det har varit en rolig resa från åtta till tjugotre bäddar, och nu fortsätter vi färden, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Resan började i juli 2010 med fyra vandrarhemsrum och åtta bäddar i den nyrenoverade Kungsgården Långvind, Enånger. Sedan fortsatte färden 2012 med anslutning till Svenska Turistföreningen (STF). Nästa etapp kom 2016, restaurang med fullständiga rättigheter, men bara för boendegäster. Sedan följde 2018 ombyggnation av Kungsgården, där två vandrarhemsrum blev hotellrum med egen dusch och toalett. En liten hållplats på vägen 2019 var Telestation Långvind, Sveriges minsta vandrarhem, med en säng och komplett gästkök, på 4,44 kvadratmeter  Sista (?) etappen stod färdig sommaren 2020, nybyggnationen av Österhuset. Därmed har den lilla anläggningen blivit  tre gånger större än den var 2010.

– När vi startade, kunde vi aldrig ana att vi skulle tredubbla antalet bäddar och få sex hotellrum, säger Agneta Bengtson.

Två av hotellrummen finns i Kungsgården och fyra i Österhuset. Vandrarhemsrummen är fördelade på de tre husen Kungsgården (två), Österhuset (en) och Telestation Långvind (en). På bilden ser vi Österhuset och Telestation Långvind.

– Vandrarhemsrummen har lika hög standard som hotellrummen, med ett undantag: delad dusch och toalett, säger hon.

Kungsgården Långvind är därmed ovanlig i kategorin vandrarhem genom att alla rum har bäddade, lyxiga resårsängar, skrivbord och karmstolar, garderober och byråer samt konst på väggarna.

– Min man är intresserad av gamla kartor. Han har sett till att alla gästrum har en karta i original från stormaktstidens Sverige. Utöver det har vi originalkonst och hantverk i alla rum, vilket inte är helt vanligt i vandrarhems- och hotell-Sverige, säger Agneta Bengtson.

Arbetet med att bära upp de sista sängarna – och därmed få 23 bäddar på plats – blev klart i lördags. Är det nu slut med expansionen av Kungsgården Långvind?

– Vem vet, men jag tror det när det gäller rum och bäddar, men vi kommer att utveckla andra delar av Kungsgården Långvind. I somras började vi erbjuda ”ställplatser med guldkant”, vilket varit en succé. Närmast på tur står konferenser för mindre grupper. Vi håller på att ställa i ordning ett konferensrum med plats för 14 personer i bordssittning och 24 i biosittning, säger Agneta Bengtson.

Text och foto:
Jörgen Bengtson