Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Galleri Långvind
öppnar för tionde året

Print Friendly, PDF & Email

Galleri Långvind – galleriet som lyfter, är namnet på ett galleri av främst fåglar men också andra varelser. Galleriet öppnar varje vår, stänger under hösten och finns i och utanför Kungsgården Långvind på Hälsingekusten i Enånger. I år firar galleriet tio är jämnt.

– Vi öppnade Galleri Långvind 2010, samtidigt som vi öppnade Kungsgården Långvind som rum och frukost. Sedan dess har både galleriet och vår verksamhet – som nu består av hotell, vandrarhem, konferens, restaurang och evenemang – vuxit. I år har vi runt 25 fåglar, djur och andra varelser, dels i tre rum på Kungsgården Långvind, dels utomhus, berättar Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind för Långvind.com.

Alla varelser har namn och är upptagna i en verksförteckning, där också material, konstnär och inköpstillfälle framgår.

Nytt för i år är ”Svart dam”, en kvinna huggen i massiv sten gjord av en kvinnlig konstnär i Zimbabwe,  ”Livet på en pinne”, två fåglar i trä gjorda av en konstnär i Gnarp, och ”Pondus”, en pingvin i porslin gjord som sparbössa och tillverkad av Knabstrup i Danmark.

Ursprunget till Galleri Långvind går tillbaka till 2005. Agneta Bengtson berättar:

– Det började med att vi på konstrundan 2005 köpte en mörkgrå and i keramik av Kajsa Gustavsson, Hillen, Forsa. Vi gav den namnet ”Anden från Hillen” och placerade den i trädgården i det hus vi då hade i Långvinds fritidsområde. Sedan fortsatte vi köpa vädertåliga djur, som vi placerade runt huset: bronsfåglarna Bengt Tupp(z) köpta i Bollnäs, keramikfågeln Butler från Söderhamn, fågeln Invité inconnu från Stockholm, sjöfågeln i glas Sven Duva från Mariehamn och hjorten Hell Hind.

Alla djur mår inte bra att vistas utomhus, till exempel den uppstoppade duvhöken Erik Hök, Korpilombolo, en fin korp i trä av snidaren Sören Fagerlund och två fåglar i trä och plåt, och Strandknysslingar, av Dieter Kluge.

Menageriet har vuxit, både inomhus och utomhus.

Galleri Långvind finns till beskådande för den som besöker Kungsgården Långvind. Fråga värdparet om galleriförteckning, så får ni låna en uppdaterad sådan.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv