”Galleri Långvind”
från ute till inne

Kungsgården Långvind har ett galleri med fåglar och andra djur, som befolkar trädgård och olika rum inomhus på STF boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind.

”Galleri Långvind – galleriet som lyfter”, är namnet på galleriet. Det öppnar varje vår och stänger sedan till hösten.  Galleriet finns i och utanför Kungsgården Långvind, Långvindsbruk, på Hälsingekusten.

Galleriets utedel har nu kommit in under tak. Här ser vi ett urval av varelser på bänken framför Kungsgården Långvinds uthus innan de kom i vinterförvar. I främsta ledet ser vi ”Svart dam” från Zimbabwe och ”Anden från Hillen” från Näsviken, Forsa.

Alla varelser har namn och är upptagna i en verksförteckning, där också material, konstnär och förvärvstillfälle finns listade.

Alla djur mår inte bra att vistas utomhus, till exempel den uppstoppade duvhöken ”Erik Hök”, träkorpen ”Korpilombolo” av snidaren Sören Fagerlund samt trä- och plåtfåglarna ”Strandknysslingar” av Dieter Kluge. Så dessa – och en del andra – är permanent placerade inomhus.

Varje år kommer en eller flera nyheter. I våras var de tre: ”Igelkottarna” av Walter Bosse, Österrike, ”Svarta katten” från Qvesarums byggnadsvård och ”Järnängel” från Skeppshult.

Galleri Långvind finns till beskådande för den som besöker Kungsgården Långvind. Ett halvår framöver blir det dock begränsat till dem som är inomhus året om.

Ursprunget till Galleri Långvind går tillbaka till 2005 – fem år innan Agneta och Jörgen Bengtson öppnade Rum och frukost på Kungsgården Långvind – och Fornstigen i Långvinds fritidsområde.

Samligen öppnade sedan som galleri våren 2010, när Kungsgården Långvind slog upp portarna som boende.

Långvind.com har tidigare haft artiklar om Galleri Långvind: Galleri Långvind öppnar för alla i år (1 maj 2021), Vintervila för Galleri Långvind (17 oktober 2020), Galleri Långvind inne på elfte året (23 maj 2020), Galleri Långvind flyttar in för vintern (19 oktober 2019), Galleri Långvind öppnar för tionde året (20 maj 2019), Vinteride för Galleri Långvind (26 oktober 2018 och, Menageriet flyttar in (13 november 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson