Allhelgonasamling
i Långvinds kapell

Traditionen med samling på alla helgons dag i Långvinds kapell har verkligen kommit för att stanna. I år blir det för nionde året, som kapellet har öppet på alla helgons dag, med enskild samling i kapellet till minne av avlidna nära och kära.

Långvinds kapell håller öppet på lördag mellan klockan 11 och 18, i år med ytterligare en timmes öppethållande.

Liksom tidigare år möter brukskapellet besökaren med brasa, tända ljus, stillsam musik och tid för enskild andakt. På kapellets södra sida är folk välkomna att tända gravljus till minne av avlidna.

– Vi välkomnar till enskild andakt och en fin kristen tradition, säger Pärlennart Larsson, ordförande för Långvinds kapellförening, till Långvind.com.

– Vi erbjuder alla som kommer hit att tända ljus, både inomhus och utomhus, ett minnets ljus, ett tacksamhetens ljus och ett saknadens ljus. Ljuset säger något som ord och tankar inte räcker till för, säger han.

För många har allhelgonatid blivit Haloween, som i år inföll veckan före. Historiskt är allhelgonahelgen den tid på året, då vi besöker gravar, tänder ljus och tänker på nära och kära som inte längre är i livet.

Så är det också sedan många år i Långvindsbruk, trots att kapellet saknar kyrkogård. På alla helgons dag 2013 öppnade kapellföreningen kyrkan, med musik, ett stort kopparkärl med ljus framför altaret, brasa i kaminen, möjlighet till enskild andakt och att tända gravljus eller liknande längs kapellets södra yttervägg.

Långvind.com har skrivit om denna tradition tidigare: Alla helgons dag för åttonde gången (27 oktober 2021), Ljuständning i Långvinds kapell (1 november 2019), Alla helgons dag på sjätte året (1 november 2018), Alla helgon även i Långvind (2 november 2017), Nära och kära på alla helgons dag (5 november 2016), Stillsam allhelgonasamling (31 oktober 2015), Allhelgona i ljus (26 oktober 2015), Allhelgona redan tradition (2 oktober 2015), Långvind firar allhelgona (28 oktober 2014), Välbesökt Långvindskapell (25 september 2014), Ljustradition i Långvinds kapell (3 november 2013), Allhelgonasamling i Långvind (2 november 2013), Välbesökt Långvindskapell (21 september 2013) och Lyckad kapellavslutning (1 september 2013).

Text och foto:
Jörgen Bengtson