Allhelgona redan tradition

Allhelgonafirandet har snabbt blivit en tradition i Långvinds kapell, Enånger. Lördag den 31 oktober är det dags igen.

Allhelgonafirandet i Långvinds kapell har kommit för att stanna. På alla helgons afton är kapellet öppet för enskild andakt klockan 14–19, med stillsam musik och tända ljus. På kapellets södra sida är folk välkomna att tända gravljus till minne av avlidna nära och kära. Bilden är från 2014.

– Vi öppnar kapellet för enskild andakt under fem timmar. Det kommer att finnas tända ljus i ett gammalt sandfyllt kopparkärl vid altaret. Det finns ljus att tända för den som kommer hit och musik i högtalarna, säger Pärlennart Larsson, ordförande för Långvinds kapellförening, till Långvind.com.

Langvinds kapell alla helgons dag utanfor

I drygt tio år har det varit spontan ljuständning utanför kapellet. Ljus, lyktor och marschaller har lyst upp ytterväggen.

Sedan 2013 firar kapellföreningen alla helgons dag i Långvinds kapell. Kapellet håller öppet, spelar musik och har ljus tända. Det hela har blivit mycket väl mottaget.

Långvinds kapell är en synnerligen levande kyrka från midsommar till och med augusti, men en musikgudstjänst per vecka. Med undantag för julotta på annandag jul, har kapellet gått i vinterdvala under höst, vinter och vår. Nu finns en ny tradition, som bryter denna vintersömn: en samling i kapellet på alla helgons dag, lördagen som infaller i månadsskiftet oktober-november.

Förhoppningsvis blir det också en lovsångsgudstjänst på påskafton, när den går över i påskdag, men det är beroende av att Enånger-Njutångers församling säger ja.

text och foto:
Jörgen Bengtson