Boka boende på Kungsgården Långvind!

Vässar miljöprofilen

Print Friendly, PDF & Email

– Vi vässar hela tiden vår miljöprofil. I dag har vi lagt fast våra nya miljömål för det kommande året, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind.

greenkey_logo_2012Kungsgården Långvind har en stark ekologisk profil. Sedan 2012 är Kungsgården Långvind en av Green Key (Gröna nyckeln) miljöcertifierad logi- och konferensanläggning, en av få i Hälsingland. Globalt är över 2 000 anläggningar i mer än 40 länder ekocertifierade enligt Green Key. Kungsgården Långvind är också medlem i Ekoturismföreningen.

– Miljö- och hållbarhetsarbetet genomsyrar vår verksamheten – och tar aldrig slut, säger hon.

Kungsgården Långvinds logi-, konferens- och evenemangsverksamhet har en miljöledning med miljöpolicy, miljömål och handlingsplan med ett stort antal insatser som ger miljöarbetet ett konkret innehåll.

Agneta Bengtson ger exempel på vad miljöprofileringen innebär i praktiken på olika områden:

– När vi renoverade huset 2009–2010 använde vi så mycket naturmaterial vi kunde, ersatte enkelfönster med treglasfönster, installerade vattenburet värmesystem med bergvärme, frånluftsvärmeåtervinning och el från egen vindkraftsel och i övrigt förnyelsebar el, berättar hon.

– Vi ersätter belysning med led-lampor men vägrar att ersätta fungerande glödtråds- och halogenlampor med lysrör som innehåller tungmetaller, så här går det lite långsammare i miljöanpassningen. Vi har sett till att så mycket som möjligt av inomhusbelysning är styrd av rörelsedetektor, skymningsrelä eller automatik när man öppnar eller stänger en dörr. All utomhusbelysning är styrd med rörelsedetektor.

– Självfallet har vi källsortering i alla fraktioner. Vi har också sagt nej till engångsmaterial, så vi har ”flergångshanddukar” i tyg istället för engångshanddukar i papper och inget engångsmaterial vid servering och utflykter. Naturligtvis har vi miljömärkt toalettpapper, hushållspapper, rengöringsmedel, tvättmedel och diskmedel.

– Det vi kanske är mest stolta över är vår ”frukost med guldkant”, där vi har tjugotal lokalproducerade, ekologiska och/eller rättvisemärkta produkter.

– Transporter är viktiga. Här har vi biogasbil, eldriven gräsklippare och för våra gäster både uthyrning av cyklar, kajaker, sparkstöttingar och snöskor, säger Agneta Bengtson.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv