Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Konsert för Långvinds kapell

Print Friendly, PDF & Email

Långvinds kapell kan bli föremål för en konsert med ett nyskrivet stycke för järntriangeln, som fungerar som kyrkklocka för Långvinds kapell.

Bakom denna tanke står Johan Jutterström, som gift sig i kapellet 2010 och har smedsrötter i Långvinds bruk. Nu vill han hedra bruket och kapellet med ett nyskrivet verk. Han besökte i somras Långvindsbruk och berättade då om sina planer för Långvind.com (bilden).

Johan Jutterstrom

I september skickade han in en bidragsansökan till Hudiksvalls kommun, som Långvinds kapellförening också står bakom.

– Jag vill arrangera en konsertafton för nutida musik i Långvind. Arrangemanget kommer bestå av tre konserter framförda av Sveriges främsta musiker inom den nutida musiken, varav en kommer vara ett uruppförande av ett nyskrivet stycke för den unika järntriangeln som används som kyrkklocka av Långvinds kapell, skriver han in sin projektansökan.

Tanken är att arrangemanget ska äga rum 18 juni 2016. Johan Jutterström presenterar en detaljerad plan för tillställningen:
• 18.00: uruppförande av Johan Jutterströms stycke för järntriangeln. Stycket framförs av slagverkaren Erika Öhman och sångerskan Sofia Jernberg
• 19.00: solokonsert av violinisten Anna Lindal i Långvinds kapell
• 20.00: pianisten Alexander Zethson framför musik av Morton Feldman på taffelpiano i Långvinds herrgård.

Sofia Jernberg, bosatt i Oslo, är en av Skandinaviens högst respekterade och flitigast anlitade sångerskor inom improvisationsmusik och det nutida musikidiomet. Hon leder tillsammans med Cecilia Persson bandet Paavo samt komponerar musik för Trondheim Jazz Orchestra, berättar Johan Jutterström.

Johan Jutterström är musiker och kompositör, uppvuxen i Söderhamn men bosatt i Göteborg. Under vigseln tog han starkt intryck av den säregna järntriangeln och har sedan dess funderat på att skriva musik för den. Han har studerat musik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris. Han skrev nyligen en Master in Fine Arts i musik vid Högskolan för Scen. Nu driver han Musik i Göteborg och har ett forskningsprojekt vid Universitet i Stavanger som en del av det norska stipendiatprogrammet för konstnärlig forskning.

Anna Lindal är en av Sveriges mest respekterade violinister och interpretörer av klassisk, nutida samt improvisationsmusik. 1983–2001 var hon konsertmästare i Stockholms Filharmoniska Orkester, 2002–2008 gästprofessor i violin vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och 2008–2012 dekan för den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. I dag är vicerektor vid Stockholms Konstnärliga Högskola.

Alexander Zethson har studerat piano vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han är en betydande pianist och spelar bland annat i de kritikerrosade ensemblerna Je Suis! och Angles 9.

Erika Öhman har studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt vid Royal Academy of Music i London. Under studierna i London erhöll hon två gånger Avedis Zildjian utmärkelsen för enastående slagverksspel. Hon arbetar nu med bland annat City of Birmingham Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Ensemble Amorpha samt Umeduo.

text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv