Allhelgonasamling i Långvind

Vad händer i Långvinds kapell på alla helgons dag?

– För första gången är vi öppna på alla helgons dag och har ljusbärare i form av ett gammalt kopparkärl med sand och ljus. Det finns ljus att tända för den som kommer hit. Det blir också en värmande brasa i kaminen. Vi har instrumentalmusik via cd-spelare, säger Pärlennart Larsson, ordförande för Långvinds kapellförening, till Långvind.com.

När ska man bege sig till kapellet?

– Det öppet under hela eftermiddagen. Vi tänder ljus och spelar musik klockan 16–18, berättar han.

Varför kommer kapellet med denna nyhet?

– I drygt tio år har det varit spontan ljuständning utanför kapellet. Ytterväggen har lystes upp av ljus, lyktor och marschaller. Nu öppnar vi kapellet för ljus och en stunds stillhet.

Är det här en samling som har kommit för att stanna?

– Ja, det hoppas jag. Vi provar det i år och hoppas på en fortsättning, säger en hoppfull kapellföreningsordförande, som i flera år arbetat för att få till stånd en samling i kapellet även under hösten.

Långvinds kapell är en synnerligen levande kyrka från midsommar till och med augusti, men en musikgudstjänst per vecka. Under höst, vinter och vår har kapellet tidigare gått in i vintersömn, undantaget julottan som sedan länge firas annandag jul.

År 2010 kom en efterlängtad samling under påsken i form av en påsknattsmässa, när påskafton går över i påskdag. Nu får denna nya samling under senvintern–våren en efterföljare till hösten: en samling i kapellet på alla helgons dag, lördagen som infaller i månadsskiftet oktober-november.

Jörgen Bengtson