Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Långvind lockar under höstlov

Print Friendly, PDF & Email

Höstlovet har etablerat sig som ett lov bland andra. Det märker STF hotell & vandrarhem Kungsgården Långvind, som i år har fullbokat under höstlovshelgen, som alltid sammanfallet med allhelgonahelgen.

Förra året höll Kungsgården Långvind höstlovsöppet för första gången.

– Alla rum är bokade i tre dagar. Trycket är än större än förra året. Bokningarna har även varit bra under helgerna i höst, så vi upplever att allt fler vill pröva på höstmys i Långvind och se en del av Hälsingland i höstskrud, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Höstlovet är det mest diffusa av skolloven, och blev riktigt lov först i mitten av 1990-talet. Steg för steg har det gamla potatislovet från folkskolan – som under grundskolans första två till tre årtionden i bästa fall var två studiedagar eller så – blivit ett riktigt skollov.

Förr i tiden fanns en kort höstlov. Det fanns för att skolbarnen skulle hjälpa till att plocka potatis eller lingon. Numera är höstlovet ett veckolångt lov under höstterminen; potatis- och lingonplockaraktiviteten har blivit utbytt mot annan fysisk aktivitet – för dem som vill. Därmed påminner höstlovet om sportlovet, som dock har tydligare profil av ”ut-och-röra-på-sig-lov”.

Höstlov i dagens tappning blev allt mer etablerat i mitten av 1990-talet. Då slog flera skoldistrikt och kommuner ihop lovdagar och studiedagar till en sammanhängande ledighet för eleverna på en vecka, vanligen samma vecka som allhelgonahelgen, som i år inträffar 2–3 november.

Alla helgons dag är i Sverige en så kallad rörlig helgdag. Den är förlagd till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. I praktiken infaller höstlovet därmed sista veckan i oktober eller första veckan i november, alltså drygt halvvägs in i höstterminen.

Övriga länder i Norden har också höstlov. I Danmark och Sydslesvig heter det ”efterårsferie” (tidigare ”kartoffelferie”) och infaller kring vecka 42, i Finland vanligen en vecka i mitten eller slutet av oktober samt i Norge en vecka i början av oktober.

Även Estland har höstlov. Belgien har höstlov, kallat allhelgonalov, liksom Nederländerna. Viss delstater i Tyskland har vad man i dag kallar höstlov (”Herbstferien”) men tidigare kallade potatislov (”Kartoffelferien”) på en eller två veckor i oktober–november. Schweiz har höstlov på en till tre veckor beroende på delstat (kanton). Europas tredje tysktalande land av betydelse, Österrike, saknar däremot höstlov.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv