Ljustradition i Långvinds kapell

– Vi har fått en begynnande tradition. Vi satsar än mer på det här nästa år, säger Pärlennart Larsson om ljus- och musiksamlingen i Långvinds kapell på alla helgons dag.

– Det blev en bra kompromiss mellan gudstjänst och att hålla stängt. Jag tror till och med att det här blev bättre än en gudstjänst, eftersom vi kunde hålla öppet flera timmar, säger en nöjd kapellföreningsordförande till Långvind.com.

Det kom människor hela eftermiddagen till ljuständningen i Långvinds kapell på lördagen, den första i kyrkans historia. Besökaren mötte värmande brasa, ljus i ett stort kopparkärl framför altaret och instrumentalmusik i högtalarna. Kapellet var öppet klockan 14–18, med musik och brasa de sista två timmarna.

De första ljusen tändes strax efter 14-tiden.

Nästa år kommer ljus- och musiksamlingen tillbaka, sannolikt med längre öppethållande än i år.

Långvind.com berättade i går om Allhelgonasamling i Långvind. Då var det oklart om samlingen skulle bli en engångshändelse, eller om den skulle få en fortsättning. Nu råder inte någon tvivel om detta. Samlingen blev en succé, med 14 tända ljus i kapellets gamla kopparkärl och halvdussinet ljus utanför.

– Jag tror på det här. Det blev en väldig bra samling, där man kunde sätta sig för en stunds stillhet i kapellet, säger Pärlennart Larsson.

Ända smolken i glädjebägaren var att församlingen nästan teg ihjäl samlingen. Den nämndes inte med ett ord i församlingsbladet eller stora HT-annonsen; den fanns bara med i predikoturerna.

Jörgen Bengtson