Långvind firar allhelgona

Allhelgonafirandet i Långvinds kapell har kommit för att stanna. På lördag eftermiddag är kapellet öppet, med stillsam musik, tända ljus och möjlighet till enskild andakt. På kapellets södra sida är folk välkomna att tända gravljus till minne av avlidna nära och kära.

Vad händer i Långvinds kapell på alla helgons dag, det vill säga på lördag?

– Vi öppnar kapellet för enskild andakt under hela eftermiddagen. Det kommer att finnas tända ljus i ett gammalt sandfyllt kopparkärl vid altaret. Det finns ljus att tända för den som kommer hit, en värmande brasa i kaminen – om det behövs – och instrumentalmusik i högtalarna, säger Pärlennart Larsson, ordförande för Långvinds kapellförening, till Långvind.com.

När ska man bege sig till kapellet?

– Det öppet under eftermiddagen. Vi tänder ljus och spelar musik klockan 12–18, berättar han.

Varför kommer kapellet med denna nyhet?

– I drygt tio år har det varit spontan ljuständning utanför kapellet. Ytterväggen har lystes upp av ljus, lyktor och marschaller. Nu öppnar vi kapellet för ljus och en stunds stillhet. Förra året öppnade vi kapellet med musik och ljus på alla helgons dag, vilket blev mycket väl mottaget.

Har allhelgonafirandet i Långvinds kapell kommit för att stanna?

– Ja!

Långvinds kapell är en synnerligen levande kyrka från midsommar till och med augusti, men en musikgudstjänst per vecka. Med undantag för julotta på annandag jul, har kapellet gått i vinterdvala under höst, vinter och vår. Nu finns en ny tradition, som bryter denna vintersömn: en samling i kapellet på alla helgons dag, lördagen som infaller i månadsskiftet oktober-november.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 29 oktober 2014