Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Ångersjöns wärdshus stängt

Print Friendly, PDF & Email

Familjen Orest, som med stor framgång har drivit Ångersjöns wärdshus och vildmarkscamping, tackar för sig. I måndags stängde familjen Orest restaurang och camping för gott. Vedmora byalag, som äger anläggningen, ville inte ha arrendatorn kvar.

När Långvind.com tar en runda förbi wärdshuset och campingen på onsdagskvällen, är det mörkt, tyst och totat övergivet. Det inbjudande wärdshuset – med sitt rika och lokala utbud av mat, livsmedel till försäljning och annat – finns inte längre. Familjen Orest, under senare tid företrädd av sonen Hans Orest, tröttnade på en, som de tyckte, oförstående ägare till anläggningen. Vedmora byalag höll fast vid ett arrende, som inte fick ekonomin att gå ihop för familjen Orest.

– Vi ville ha ett omsättningsbaserat arrende, som är vanligt i branschen, men byalaget var ointresserat av att diskutera det, sa Hans Orest till Långvind.com i höstas.

Hans och hans föräldrar, Bernt-Åke (”Lillen”) och Monica Orest, arbetade under tre och ett halvt år upp Ångersjöns kafé till en riktig restaurang, med både abonnemang och utkörning av måltider på programmet. De tillförde sidoverksamheter som kanotuthyrning och glasskiosk, startade programverksamhet och utvidgade sortimentet i restaurangen. Omsättningen ökade rejält, men inte tillräckligt för att bära sig under lågsäsongstiderna.

En övergång till omsättningsbaserat arrende hade kunnat lösa problemet. Men Vedmora byalag ville inte höra talas om det, utan annonserade ut verksamheten på Blocket efter sommaren. Annonsen ligger fortfarande kvar.

– Allt jag begär är att kunna ta ut samman lön som en anställd kock, sa Hans Orest, som själv är kock, till Långvind.com i höstas.

På den totalt nedsläckta restaurangbyggnaden hänger en hastigt uppsatt skylt med texten ”OBS! STÄNGT TILLS VIDARE”.

facebooksidan för Ångersjöns wärdshus, som efter några dagar inte längre finns, tackar familjen Orest för sig:

– Vill samtidigt tacka alla våra gäster som har besökt oss under de här åren. Vill samtidigt tacka alla som har jobbat med oss under den här tiden. Vi kommer att sakna Er.

Vad som nu händer med Ångersjöns wärdshus, eller som det formellt heter, Ångersjön Mat & Vildmarkscamping, är oklart. När Långvind.com pratade med Vedmora byalags ordförande den 29 augusti markerade han missnöje med arrendatorn. Han ville ha en ny arrendator, som skulle ha både billigare och mer lokalt producerad mat, vilket torde vara en ekonomisk omöjlighet.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 2 november 2014


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv