Långvind blir fiberby

Långvinds fritidsområde blir optofiberby. Alla tomter i fritidsområdet, som inte har vintervatten från samfällighetsföreningen, får fiber till tomtgräns.

Detta kommer i ett slag att höja värdet på fastigheterna och göra dem ”framtidssäkra” på telefoni-, internet- och tv-området. I fibern går signalerna fram med ljusets hastighet, oerhört mycket snabbare än i telefonledningar av koppar eller radioförbindelser.

– Föreningen har nu tecknat ett avtal med Fiberstaden som innebär att kanalisation (duker) förläggs fram till tomtgräns för alla fastigheter som får nya vattenserviser i samband med ledningsarbetena inom GA 2, skriver föreningens ordförande Torbjörn Englund på www.langvind.se.

Fiberstaden AB har redan en nod, fibernätens motsvarighet till telestation, i sommarbutikens tillbyggda del. Det är alltså lätt att dra – eller snarare blåsa – optofiberkabel i de smala rör (dukter), som kommer att gå från noden till enskilda fastigheter. Några hus har redan fått fiber i anslutning till tidigare grävningar.

De som inte får fiber nu, eftersom de redan har vintervatten, behöver inte bli lottlösa. Men här kräver Fiberstaden att det måste finnas ett flertal intresserade, för att det kommunala stadsnätsbolaget ska förlägga kanalisation till tomtgräns.

Det är ingen djärv gissning att intresset kommer att vara stort. Telia har aviserat att bolaget kommer att avveckla det fysiska telefonnätet av koppar i Långvinds fritidsområde, Telia avvecklar i Långvind (18 oktober 2014).

Långvinds fritidsområde är ett av få områden i Hälsingland, där en större by får fiber till alla hus. Enda tidigare motsvarighet är Långvinds grannby i Enånger, Lindefallet, som var Hälsinglands första fiber-till-by-projekt under Fiberstadens föregångare, Hudiksvalls stadsnät.

I Långvindsbruk – och i byarna och gårdarna från Ångersjön till Långvind – har alla fiberanslutning sedan drygt tre år eller har möjlighet att få det.

Det finns gott om tjänster i Fiberstadens nät. För den som vill surfa, finns tio leverantörer att välja mellan. Mer information om internet-, telefon- och tv-tjänsterna finns på www.fiberstaden.se.

Jörgen Bengtson