Boka boende på Kungsgården Långvind!

Telia avvecklar i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Telia går vidare i avvecklingen av telefonnätet, nu i Långvinds fritidsområde. Monopolbolaget fortsätter att avveckla kopparnätet, där det inte tycker att det är lönsamt med telefonledningar. I mars 2015 klipper Telia trådarna till abonnenterna i Långvinds fritidsområde. Hösten 2011 rönte abonnenterna i Långvindsbruk samma öde.

Telia avvecklade telestation Långvind och därmed det fasta telefonnätet i Långvind den 30 september 2011. Det skedde utan att alla abonnenter blivit informerade.

Nu kommer samma sak att ske med telestation Saltpannan i Långvinds fritidsområde. Här har dock Telia, till skillnad från i Långvindsbruk, ett omfattande och modernt telefonnät. Problemet är att Telia inte har någon optofiberanslutning av nätet.

Telia hade chansen att ansluta telestationerna i Långvindsbruk och Långvinds fritidsområde med optofiber, när Hudiksvalls stadsnät anslöt dessa båda orter på Hälsingekusten till fibernätet. Telia tackade nej, för bolaget hade uppenbarligen tidigt planerat för att skrota telefonnätet i Långvind som helhet.

Telia satte definitivt punkt för en epok i Långvindsbruks historia med fast telefoni och karaktäristiska telefonledningar mellan impregnerade trästolpar i mars 2013. Då avslutade bolaget nedmonteringen av ledningsnätet och tog bort stolpar och ledningar.

Långvind.com har i en serie artiklar berättat om Telias nedmontering av fasta telenätet – och ovilja att ersätta alla abonnenter med fungerande trådlösa alternativ. Den första artikeln kom sedan Kungsgården Långvind den 1 oktober 2011 upptäckte att telefonen inte längre fungerade.

– Vi har fortfarande inte fått en fungerande ersättning. Vårt företag, Kungsgården Långvind, och vi som privatpersoner, är efter drygt tre år år utan den mobila telefonilösning som Telia utlovat. Vi har fått söka andra lösningar via stadsnätet i Hudiksvall, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Långvind.com har skrivit om Telias agerande i Långvind och på Hälsingekusten i 18 artiklar sedan Telia 2011 klippte telefonledningarna i Långvindsbruk: Telia river kopparnätet (10 mars 2013),  Telia fortsätter riva (13 januari 2013), Telia backar på Oxskär (12 september 2012), Telia klipper till – igen (7 september 2012),  Utan telefon (18 juni 2012), Hundranittiodagar utan telefon (16 januari 2012), Fortfarande utan mobil (7 januari 2012), Nittio dagar utan telefon (30 december 2011), Telia överger Långvind (25 december 2011), Kungsgården har inte stängt (18 december 2011), Telias nonchalans i fokus (15 december), Sjuttiofem dagar utan telefon (13 december 20121), Hälsingeprotest till regeringen (21 oktober 2011), Utan fungerande telefon (19 oktober 2011), Återreglering av telefonin (6 oktober 2011), Anmäler Telia till PTS (4 oktober 2011) och Telia klipper utan förvarning (1 oktober 2011).

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv