Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Anmäler Telia till PTS

Print Friendly, PDF & Email

Kungsgården Långvind anmäler Telia till Post- och telestyrelsen (PTS) sedan Telia kopplat ur företagets telefonledning utan att erbjuda en likvärdig lösning eller ens informerat om detta.

– Fredagen den 30 september 2011 kopplade Telia ur telefonledningen till Kungsgården Långvind – utan att vare sig ha informerat abonnenten om detta eller erbjudit en mobil lösning. Redan tidigare under veckan hade andra abonnenter i Långvindsbruk fått sina telefonledningar urkopplade. Nu stod vi – som både driver näringsverksamhet på Kungsgården via företaget Kungsgården Långvind (bifirma till Infopress AB) och är mantalsskrivna där (Jörgen Bengtson) – utan fast telefoni. Eftersom mobiltäckningen i vår fastighet (Hudiksvall Långvind 1:2) är obefintlig eller i bästa fall dålig, innebär detta en katastrof, skriver Jörgen Bengtson i anmälan.

– Därmed har Telia kopplat ur ett befintligt abonnemang utan att kontakta kunden per brev, kopplat ur vidarekopplingen som numret hade och låtit bli att hänvisa till annat nummer.

– Det här är ett mycket stort avbräck för oss. Vi driver verksamhet på Kungsgården, som är både boende- och konferensanläggning. Dessutom bor vi här. Eftersom mobiltäckningen på Kungsgården är obefintlig eller i bästa fall fungerar dåligt, har vi nu ingen telefonkontakt med omvärlden. Jag förstår inte hur Telia kan få göra så här, skriver han vidare.

En dam från Telia hörde av sig till Jörgen Bengtson den 26 september 2011 och påstod att Telia hade skickat brev den 21 september med erbjudande om en mobil lösning med utomhussignalförstärkning. Hon sa vidare att ingen omläggning skulle ske före 1 november. Hennes samtal kom efter Bengtsons anmälan av Telia till Post- och Telestyrelsen (PTS) och två dagar efter det att Telia skulle ha klippt ledningen från telestation, enligt uppgift i Hudiksvalls Tidning den 16 september 2011.

– När brevet efter en vecka inte hade nått mig som abonnent, skickade jag ett andra brev till Post- och Telestyrelsen (PTS), daterat 28 september 2011, med tre frågor. Innan PTS hunnit svara på frågorna, har Telia kopplat ur ledningen till vårt hus.

Enligt lagen har Telia rätt att ersätta fast telefoni över kopparledning med annan likvärdig teknisk lösning.

– Nu har Telia brutit mot lagen genom att inte erbjuda mig en alternativ lösning när man kopplar ur kopparledningen. Därmed har Telia brutit mot avtal och åsamkat mig och vårt företag skada, skriver Bengtson.

– Jag hemställer att PTS snarast undersöker vad Telia har gjort gentemot abonnenten med telefonnummer 0650-822 33, vidtar rättsliga åtgärder för att tvinga Telia att koppla upp abonnenten 0650-822 33 via kopparledning från telestation Långvind till fastigheten Hudiksvall Långvind 1:2 samt tvingar Telia att kompensera abonnenten för merkostnad, merarbete och förluster i näringsverksamheten, avslutar han skrivelsen till PTS.

Boende och företag i Långvindsbruk protesterade redan i juni 2011 i ett brev till Telia mot bolagets planer att lägga ner telenätet i området.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv