Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

PTS ställer krav på Telia

Print Friendly, PDF & Email

Post- och telestyrelsen (PTS) kritiserar hur Telia hanterar avvecklingen av det fasta telefonnätet i Långvindsbruk. PTS skriver, med anledning av Jörgen Bengtsons inlaga, att PTS ser mycket allvarligt på problemen.

– De problem som konsumenter drabbats av i samband med Telia Soneras teknikskifte är något som PTS ser mycket allvarligt på. Vi kommer fortsätta att arbeta med teknikskiftet, så att operatörerna rättar till de problem som kunder nu upplever, skriver Olof Bjurö på PTS Konsumentmarknadsavdelning i ett svar till Jörgen Bengtson.

– Inga konsumenter ska behöva hamna i kläm, det är inte acceptabelt, skriver han vidare.

PTS har varit i kontakt med Telia, som ”har lovat att de kommer kontakta dig inom kort med ett erbjudande om en ny lösning”.

– Efter min anmälan av Telia till Post- och Telestyrelsen (PTS) hörde Telia av sig per telefon den 26 september. Det var, enligt en artikel i Hudiksvalls Tidning (110916), två dagar efter det att Telia skulle ha klippt kopparledningen från telestation Långvind till vårt företag Kungsgården Långvind (bifirma till Infopress AB) och vår bostad i fastigheten Hudiksvall Långvind 1:2, skriver Jörgen Bengtson i ett svar till PTS den 28 september 2011.

Med anledning av att Telia som nätägare hörde av sig först efter det att bolaget skulle ha kopplat ur ledningen och ännu inte har förmedlat ett skriftligt erbjudande till Jörgen Bengtson, ställer han tre nya frågor till PTS i sin skrivelse:

1. Tycker PTS att Telias agerande som nätägare – jämför gärna hur en elnätsägare agerar vid ledningsförändring – är oacceptabelt?

2. Är jag som abonnent tillförsäkrad samma funktionalitet, till exempel fax, när Telia byter teknik från kopparledning till trådlös anslutning?

3. Är jag som abonnent tillförsäkrad samma valfrihet – av telefonileverantör och abonnemangsform – när Telia byter teknik från kopparledning till trådlös anslutning?

– Jag förutsätter att PTS svar på alla tre frågor är ”ja”. Men för tydlighetens skulle vill jag ha ett skriftligt svar från PTS, som ska säkerställa att ett teknikskiftet inte innebär några andra förändringar än just ett byte av teknik, skriver Jörgen Bengtson.

I brevet till PTS den 16 september krävde han att Telia och andra mobiloperatörer skulle förbättra mobiltäckningen i Långvind. På detta svarar PTS att detta är ”något som vi inte kan kräva av operatörerna”.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv