Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Fiskeplaner i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Tidigare har fiskarna slagit nosen i Herrgårdsdammen, när de försökt simma uppför Långvinds ström. Sedan några år simmar fisk förbi de tidigare hindren – Herrgårdsdammen, Kvarndammen, Hålldammen och Gångsjön – och tar sig långt upp i sjösystemet mot Lindefallet. Nästa steg blir att åter tillåta fiske i Långvinds ström och vattendragen uppströms.

– Nu är fisken fridlyst, berättar Mats Persson, förvaltare på Långvinds bruk, för Långvind.com.

När markägaren, Långvinds bruk, engagerade sig i det kommunala fiskevårdsprojektet var det för att utveckla fisket i Långvinds ström och sjöarna uppströms.

– Målet är att bygga ut fisketurismen, säger Mats Persson.

När det kommer att ske är inte klart, men han antyder att det kan bli aktuellt att sälja fiskekort för Långvinds ström och sjöarna uppströms inom ett till två år. Fiskeprojektet började 2007. Då fick Långvinds ström fyra omlöp, konstgjorda bäckfåror, som gör att fisken kan vandra i vattensystemet.

När fiskeprojektet började i Långvind talade man om fridlysning i fem till tio år. Det innebär att det kan bli aktuellt att börja tillåta fiske 2012.

År 2008 provfiskade kommunens fiskvårdare Johan Andreasson omlöpet nära havet i Långvind. Det blev napp, fisken hade börjat hitta vägen till E 4:an. Den nygamla vandringsleden för fisk var då cirka 15 km lång.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv