Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Fisken hittar vägen till E 4:an

Print Friendly, PDF & Email

Hur har det gått i Långvind med de nya bäckfårorna, som ska få fisken att vandra från Långvindsfjärden till Lindefallet?

– Det har gått bra. Det är klart hela vägen med undantag för en damm på åkermarken mellan gamla och nya E 4:an, säger fiskvårdare Johan Andreasson till Langvind.com om de nya fiskvägar som kommunen byggde 2007.

– Vi har gjort fyra fiskvägar, omlöp, vid Herrgårdsdammen, Kvarndammen, Hålldammen och Gångsjön, säger han.

Dessutom har kommunen lagt ner sten i gamla flottleder – som varit flottledsrensade – för att återställa en naturlig bäckfåra. Det har skett både nedanför Herrgårdsdammen och Hålldammen.

Den nygamla vandringsleden för fisk är närmare 15 km lång. Långvinds ström mynnar ut i fyra grenar i Långvindsfjärden och är Hudiksvalls kommuns fjärde eller femte största havsmynnande vattendrag.

Hösten 2008 provfiskade han i omlöpet närmast havet och det blev napp.

– Vi fångade flodnejonöga, även kalllad netting, i omlöpet vid Herrgårdsdammen. Det visar att omlöpet fungerar, säger en nöjd Johan Andreasson.

Nu kommer kommunen att installera fiskräknare, för att få bättre koll på läget. Fisken vandrar upp i sötvatten vår och höst.

I maj går mört, abborre, id, gädda, benlöja och andra arter som leker under våren upp i sjösystemet som sträcker sig från Långvinds ström till Åtjärnsbäcken. Under hösten kommer bland annat öring och flodnejonöga.

Satsningen på nya bäckfåror och sten i gamla flottleder är en bättre metod än fisktrappor. Dessa fungerar inte alltid så bra, konstaterar Johan Andreasson.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv