Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Kungsgården har inte stängt

Print Friendly, PDF & Email

Kungsgården Långvind har inte stängt. Men många tror det, eftersom Telia vägrar vidarekoppla det fasta telefonnumret, 0650-822 33, till Kungsgårdens mobilnummer, 070-660 55 60. I början av veckan hade Telia kvar en hänvisning till mobilnumret. Nu är den borta.

Problemet började med att Telia, utan förvarning, klippte telefonledningen till Kungsgården Långvind den 30 september 2011 och lade ner telestationen i Långvindsbruk.

Den som ringer till Kungsgården Långvind på fasta telefonnumret (0650-822 33), möter en telefonsvararröst, som säger  ”Det nummer du önskar nå är inte i bruk. Var vänlig kontrollera numret och försök igen.” För säkerhets skull upprepar rösten meddelandet på engelska, dock utan att hänvisa till annat nummer eller koppla vidare till annat nummer.

Kungsgården har nu varit utan telefon i 80 dagar. Sveriges radio uppmärksammade Telias behandling av Kungsgården Långvind i Ekots morgonsändning den 15 december. Då sa Telias kommunikationschef Thomas Jönsson att ”75 dagar är naturligtvis oacceptabelt lång tid i det här enskilda fallet”. Han ville inte lova någon ersättning till kunden för förlorade intäkter. Bokningarna på Kungsgården har gått kraftigt ner sedan Telia stängde av telefonledningen. Han svarade istället:

– Det vi fokuserar på är att kontakta kunden och lösa det så fort vi någonsin kan. Det är det viktigaste för oss.

Vad som hänt sedan dess är att Telia ytterligare förvärrat problemet genom att ta bort det telefonsvararmeddelande som fanns i mitten av veckan: ”nummer 0650-822 33 är stängt på kundens begäran” och sedan kom en hänvisning till mobilnumret 070-660 55 60. Det var en lögn att numret var stängt på kundens begäran, men det fanns åtminstone en hänvisning.

– Vi har tappat enormt i bokningar sedan Telia stängde av abonnemanget, kopplade ur telefonledningen och avvecklade telestationen. I dag fick en kund tag på oss sedan han fått beskedet att abonnemanget inte längre var i bruk och lyckats hitta mobilnumret till min man. Vi känner oss totalt maktlösa mot Telias övergrepp, säger Agneta Bengtson, som driver hotell- och konferensverksamhet (rum och frukost) på Kungsgården Långvind, till Långvind.com.

– Vi har inte sagt upp telefonabonnemanget eller bett om ett teknikskifte. Det har Telia gjort, men Telia tar inte ansvar för vad det gör, säger hon.

Två dagar efter Eko-inslaget kontaktade en Telia-chef Jörgen Bengtson på Kungsgården Långvind. Han berättade att de inte ens tänkte försöka dra den 13-meterskabel som skulle kunna ge Kungsgården en fungerande telefon igen. Telia hade bara en lösning, en förkontakterad tiometerskabel.

Om den kabeln är för kort kunde Telia inte göra något annat än möjligen pröva att sätta upp en antennen i ett uthus istället för på Kungsgårdens tak och sedan dra en telefonledning därifrån till huset. Telia ska nu se om detta är möjligt. Under tiden fortsätter Kungsgården Långvind och familjen Bengtson att vara utan telefon, eftersom mobiltäckningen i Kungsgården är usel eller obefintlig.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv