Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Telia överger Långvind

Print Friendly, PDF & Email

”Telia anser sig ha gjort sitt i Långvind”, skriver Hudiksvalls Tidning 23 december. Telia Sonera gör inget mer för att leverera en fungerande mobil telefonlösning till abonnenter i Långvindsbruk sedan företaget den 30 september 2011 klippte telefonledningarna till de cirka 27 företag och hushåll, som var anslutna till telestation Långvind.

– De kunder i Långvind som har accepterat vår utrustning har kommit i gång, säger Telia Soneras informationschef Björn Berg till HT.

Problemet är bara att Telias ersättningsutrustning har så många begränsningar att den inte fungerar för alla.

– Telia har bara erbjudit en enda lösning, att dra en kabel på tio meter utanpå huset och sedan synligt inne i huset, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind, som fortfarande står utan fungerande telefoni.

– Telia är ungefär lika flexibel och kundanpassad som en bilhandlare på 1910-talet som erbjöd en bilmodell i en färg, en svart T-Ford, fyller maken Jörgen i.

Paret Bengtson driver företaget Kungsgården Långvind. De har bett Telia att dra en kabel i ett rör, som går från tv-antenn på taket till första telejack, vilket är centralt placerat i husets bottenvåning. I röret går en tv-antennkabel. Här finns också plats för Telias kabel. Längden på kabeln som Telia skulle kunna installera är, enligt Telias tekniker, 12–13 meter.

Enligt teletekniker Kungsgården Långvind talat med, ska det inte vara något problem att dra en lös kabel på 13 meter.

– Det enda Telia behöver göra är dra en lös kabel och sätta på kontakt i ena ändan av kabeln. Telia vägrar att ens försöka göra denna synnerligen enkla installation, säger Jörgen Bengtson.

Björn Berg säger i HT 23 december: ”Kunden ställde så höga krav att vi kallade tillbaka teknikern. Kunden vill ha ett montage som så vida skiljer sig från det vi gör, och då kan vi inte ta ansvar för att det fungerar.”

– Det är en lögn. Vi ställer inga höga krav, utan vill bara att Telia ska dra en 13-meterskabel och kontaktera den på plats istället för att dra en förkontakterad 10-meterskabel, som innebär oacceptabel åverkan på en nyrenoverad hälsingegård, säger Jörgen Bengtson.

– Telia vill inte ens försöka. Jag trodde Telia skulle ta ansvar för att ha stängt av telefonen hos en kund, som på juldagen varit utan telefon i 85 dagar. Jag hade inte förväntat mig någon julklapp från Telia, men väl att företaget gjort rätt för sig, säger han.

Familjen Bengtson och Kungsgården Långvind är inte enda abonnenter, som Telia lämnar åt sitt öde i Långvindsbruk.

• Telia har vägrat portera Pärlennart Larssons telefonnummer, som nu gått förlorat.

• En kvinna med trygghetslarm i Långvindsbruk har visserligen fått en mobil ersättning. Men den fungerar så dåligt att hemtjänsten måste åka ut två gånger per dygn, eftersom det inte längre går att lita på trygghetslarmet.

• Företaget Långvinds skogs AB fick ingen fungerande ersättning. Långvinds bruks förvaltare är så trött på Telia att han inte vill ha med företaget att göra.

• Ytterligare abonnenter har fått mobila ersättningar, som fungerar så dåligt att de lika gärna kan försöka hanka sig fram med mobiltelefonen, trots dålig mottagning.

• Carl Erik Tottie har skrivit till Post- och telestyrelsen (PTS) och protesterat mot Telias nedläggning av det fasta telenätet.

Paret Bengtson och Kungsgården Långvind kommer nu att föra frågan om rätten till telefoni i Långvindsbruk vidare till PTS och regeringen.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv