Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Fortfarande utan mobil

Print Friendly, PDF & Email

Telia Sonera har inte bara stängt ner det fasta telefonnätet i Långvindsbruk. Även mobilnätet ligger nere, tolv dagar efter stormen Dagmar.

– Se här, jag har ingen signal, säger en irriterad Pärlennart Larsson i Långvindsbruk och visar upp sin mobil för Långvind.com.

Han har också blivit av med sitt fasta teleabonnemang. Först lovade Telia att han skulle få portera sitt telefonnummer till annan teknisk plattform, men nu gäller inte det längre.

Förutom Telia har Tele 2 mobiltäckning i Långvindsbruk; för båda operatörerna gäller dock att mottagningen är obefintlig eller mycket dålig i delar av den lilla bruksorten på Hälsingekusten. Tele 2:s mobilnät är dock igång efter stormen. Telia har inte lyckats få igång sin basstation vid Byhedsjön, som servar både Långvindsbruk och Långvinds fritidsområde.

Det kan tyckas märkligt att Telia inte har fått igång sitt nät efter tolv dagar, i synnerhet som Tele 2 och Telia har sina basstationer i samma mast. Men det kanske inte är så förvånande: i höstas avvecklade Telia det fasta telenätet i Långvindsbruk utan att ordna fungerande mobila lösningar åt alla drabbade; företaget har inte heller tänkt bygga ut mobilnätet för att kompensera nedläggningen av det fasta nätet.

Den 30 september 2011 klippte Telia ledningarna till de fasta telenätet i Långvindsbruk. Ännu har företaget inte ordnat mobil ersättning åt alla drabbade. ”Telia anser sig ha gjort sitt i Långvind”, rapporterade Hudiksvalls Tidning (23/12 2011) efter kontakt med Telia.

Många har förväntat sig att Telia skulle bygga ut mobilnätet i detta och andra områden, där Telia avvecklar fasta telenätet. Det kommer inte att ske.

– Vi bygger inte ut mobilnätet när vi avvecklar fasta telenätet, sa Telia Soneras informationschef Björn Berg till Långvind.com i oktober, när han fick en fråga om detta.

Det enda som skulle få Telia att förbättra mobiltäckningen är om konkurrenterna gör det, säger han.

Långvindsborna är långtifrån de enda som drabbats hårt av Telias agerande – eller brist på agerande. Men på få ställen i Sverige är detta tydligare än i Långvindsbruk, där Telia avvecklar fasta telenätet utan att säkra fungerande mobila telefonilösningar till alla, vägrar att bygga ut mobilnätet för att kompensera nedmonteringen av fasta nätet och ännu tolv dagar efter det att en storm slagit ut befintligt mobilnät inte har fått igång mobilnätet i området.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv