Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Forntidsvandring i nutid

Print Friendly, PDF & Email

Kungsgården Långvind startar forntidsvandring i nutid. Till sommaren blir det två vandringar till en av Sverige mest fascinerande stenåldersbolatser, Hedningahällan i Enånger. Två kvalificerade arkeologguider, Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson, leder vandringen.

Vandringen till Hedningahällan blir en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Hedningahällan är en sägenomspunnen stenåldersboplats halvvägs mellan Ångersjön och Långvindsbruk. Har den varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”?

Två torsdagar i sommar, 28 juni klockan 14–16.30 och 26 juli klockan 18–20.30, blir det en vandring till och guidning på Hedningahällan.

Ända sedan Hedningahällan blev känd som fornminne på 1860-talet har platsen varit föremål för en rad olika tolkningar. Flera arkeologiska utgrävningar har ägt rum på platsen, men forskarna är inte överens om hur platsen ska tolkas.

Ola Nilsson, varför ska man följa med på en vandring till Hedningahällan?

– Hedningahällan är en sägenomspunnen stenåldersboplats. Den är speciell i ett nationellt perspektiv, eftersom forskarna inte är säkra på hur platsen ska tolkas. Man är överens om att den inte är en traditionell boplats, för platsen var en mindre klippö i en ytterskärgård. Har Hedningahällan varit en ättestupa, en fästning eller en religiös plats med rituell betydelse, eller var den kanske en dåtida ”folkpark” där man ”bytte gener” med varandra?, säger han.

Guidningen börjar vid parkeringen på den lilla avtagsvägen till Hedningahällan, på södra sidan av vägen Ångersjön–Långvindsbruk. Avtagsvägen ligger 5,5 kilometer från E 4-avfarten till Långvind. En medfaren metallskylt med texten ”Stenåldersboplats” talar om var vandringen börjar. Förhandsbokning är inte nödvändig för den som vill delta.

Vandringen inkluderar kvalificerad guidning och en rejäl fika. Kungsgården Långvind dukar upp smörgås, hembakad kaka, småkakor samt kaffe, te eller kall äppeljuice på på Hedningahällan.

Vandringen tar, inklusive fikapaus, cirka 2,5 timmar och kostar 125 kronor.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv