Boka boende på Kungsgården Långvind!

Sjuttiofem dagar utan telefon

Print Friendly, PDF & Email

Det har gått 75 dagar sedan Telia klippte telefonledningarna i Långvindsbruk. Företaget Kungsgården Långvind och familjen Bengtson har inte fått utlovad mobil ersättning och ser inte heller ut att få det, trots lagens krav. Telia har inte ens gett ett skriftligt svar – trots upprepade krav – på varför företaget inte installerar en mobil ersättning.

Den 30 september kopplade Telia ur telefonledningen till Kungsgården Långvind , utan att nätägaren Telia hade informerat abonnenten om detta eller erbjudit en mobil lösning. Vi skrev om detta bland annat den 1 oktober i artikeln Telia klipper utan förvarning och 9 oktober i artikeln Utan fungerande telefon.

Efter anmälan till Post- och telestyrelsen (PTS), lovade Telia en så kallad fast mobil med signalförstärkning. Efter flera påstötningar och fyra veckors väntan kom en tekniker den 28 oktober. Han konstaterade efter tre timmars arbete att det inte gick att dra kabel från en förstärkarantenn på taket till första telejack utan ful påverkan på den nyrenoverade hälsingegården.

Det gick dock att dra en 12–13 meter lång kabel i befintligt rör för tv-antennkabeln, men det fick han inte göra utan godkännande från Telia.

Telia gav aldrig något godkännande – och talade inte om det för kunden. Efter ytterligare påstötningar fick Kungsgården Långvind den 1 december besked att det inte gick att dra en lös kabel på 12–13 meter i ”tv-kabelröret”, som hade löst problemet. Telia tillhandahöll bara så kallad förkontakterad tiometerskabel, som både var för kort och för grov för röret. Ännu en gång lovade Telia kunden skriftligt besked – som uteblev.

Abonnenten har pratat med en av Hälsinglands mest erfarna installatörer av den här typen av ledning och utrustning, Håkan Johansson, som säger att det inte bör vara något problem att installera en 13-meterskabel i husets befintliga kanalisation. Han har installerat både kabel-tv- och datanät i fastigheten, så han känner förutsättningarna väl.

Eftersom mobiltäckningen på Kungsgården är obefintlig eller i bästa fall fungerar dåligt, är en vanlig mobiltelefon ingen lösning.

Nu har det gått exakt 75 dagar sedan Telia klippte ledningen till den fasta telefonen. Telia vägrar vidarekoppla abonnentens nummer, som fanns innan hos den telefonileverantör kunden hade innan Telia kapade ledningen. Tidvis har Telia inte ens haft nummerhänvisning. Nu säger Telia telefonsvararröst ”nummer 0650-822 33 är stängt på kundens begäran”, vilket det inte är. Telia har stängt abonnemanget, kopplat ur ledningen och avvecklat telestationen.

Enligt lagen har Telia rätt att ersätta fast telefoni över kopparledning med annan likvärdig teknisk lösning. På Kungsgården i Långvindsbruk vill kunden ha kvar sin fasta telefon, men Telia vägrar leverera en likvärdig teknisk lösning som fungerar.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv