Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Telia fortsätter riva

Print Friendly, PDF & Email

Telias nedmontering av fasta telefonnätet fortsätter, trots att bolaget inte ersatt kopparnätet med fungerande alternativ för alla i exempelvis Långvindsbruk. Den 24 januari klipper Telia kopparledningarna i Axmarbruk på Gästrikekusten vid gränsen till Hälsingland, vilket Söderhamns-Kuriren uppmärksammat i två artiklar.

Telia ersätter ledningarna med trådlös anslutning via mobilnätet enligt principen ”en box på väggen istället för koppar efter vägen”. Det låter klatschigt och kan fungera, men gör det långtifrån alltid. Problemet är att Telia inte tar ansvar i de fall det trådlösa alternativet inte fungerar.

– Telia klippte vår telefonledning den 30 september 2011 utan att ha förvarnat oss innan. Sedan dess har vi kämpat för att få ett fungerande alternativ via mobilnätet. Allt vi fått är en förstärkningsantenn på taket men utan ledning till första telejacket. Mobiltelefoner fungerar bara vid vackert väder, säger Agneta Bengtson, som tillsammans med sin man driver Hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind, till Långvind.com.

Kuriren har följt upp hur det gick i Långvindsbruk (12/1 2013), dock utan att prata med paret Bengtson, som inte fick en fungerande ersättning.

– Telia har inte velat lösa problemet för oss. Telias informationsdirektör Björn Berg lovade i december 2011 min man en teknisk lösning som skulle fungera. Telia skulle sätta upp en antenn på ett uthus och sedan dra en ledning som skulle ansluta till befintlig markledning in. Men Telias tekniker vägrade installera antenn och ledning! Vårt företag, Kungsgården Långvind, och vi som privatpersoner, är fortfarande utan den mobila telefonilösning som Telia utlovat. Vi har fått söka andra lösningar, säger Agneta Bengtson.

– Ingen kommer att bli utan telefon, lovar nu samme Björn Berg alla oroliga abonnenter i Axmarbruk i Kuriren (11/1 2013).

Långvind.com har skrivit om Telias agerande i Långvindsbruk och på Hälsingekusten i 16 artiklar sedan Telia klippte telefonledningen i Långvindsbruk: Telia backar på Oxskär (12 september 2012), Telia klipper till – igen (7 september 2012),  Utan telefon (18 juni 2012), Hundranittiodagar utan telefon (16 januari 2012), Fortfarande utan mobil (7 januari 2012), Nittio dagar utan telefon (30 december 2011), Telia överger Långvind (25 december 2011), Kungsgården har inte stängt (18 december 2011), Telias nonchalans i fokus (15 december), Sjuttiofem dagar utan telefon (13 december 20121), Hälsingeprotest till regeringen (21 oktober 2011), Utan fungerande telefon (19 oktober 2011), Återreglering av telefonin (6 oktober 2011), Anmäler Telia till PTS (4 oktober 2011) och Telia klipper utan förvarning (1 oktober 2011).

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv