Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Telia klipper till – igen

Print Friendly, PDF & Email

Telia klipper till igen – och kapar telefonledningar till abonnenter utan förvarning. Förra gången det hände på Hälsingekusten var i Långvind. Nu drabbar det fyra abonnenter i Njutångers skärgård.

En av de drabbade är Hans Persson. I måndags ryckte Telias nätbolag Skanova fysiskt ned telefonledningen från väggen. När han gick på Skanovas entreprenör fick han höra att det inte fanns några abonnenter på ön Oxskär där han har stuga! Hans Perssons hus har haft telefon sedan början av 1960-talet.

Bolaget erkänner nu att de klippt ledningarna till fyra abonnenter på tre öar, Oxskär och Oxskärshara i Njutånger och Stavholmen i Idenor, alla belägna mellan Mössön och Grinnön.

– Jag har inte hört ett ord från Telia, säger Hans Persson till Hudiksvalls Tidning i dag.

Skanova skyller på mänskliga faktorn, beklagar det inträffade, lovar att se över rutinerna – men tänker inte återställa de nedmonterade linjerna.

Skanova ska se om det går att ersätta den fasta telefonin med en mobil lösning. Problemet är dock att mobilmottagningen är väldigt dålig och att öarna saknar el.

Om Skanova skulle förbättra mobiltäckningen återstår problemet att det inte finns el att ladda mobilerna med eller att drifta en så kallad fast mobillösning med. Ett faktum som få tänker på eller känner till är att det fasta telefonnätet har egen elförsörjning i kopparledningarna. Det gör att telefonen fungerar även på platser utan elnät.

I Långvind, Enånger, finns förvisso el. Men där klippte Telia för knappt en år sedan ledningarna till alla abonnenter i Långvindsbruk och andra anslutna till telestationen Långvind. Teliaabonnenter blev förvarnade, men inte andra operatörers abonnenter som Kungsgården Långvind och familjen Bengtson.

– Den 30 september fick vi ingen svarston, utan bara ett konstigt surrande ljud i telefonen. När vi gjorde felanmälan till vår telefonileverantör Tele 2 visade det sig efter omfattande undersökningar att Telia hade klippt ledningen, utan att informera oss. Tele 2 var lika förvånat som vi, berättar Agneta Bengtson för Långvind.com.

Sedan dess har Kungsgården Långvind och familjen Bengtson kämpat för att få en fungerande mobil ersättning till den fasta telefonin. Telia har inte haft viljan att lösa problemet, även om Telias informationsdirektör Björn Berg den 16 december 2011 lovade en teknisk lösning som borde kunna fungera – men som Telias tekniker sedan vägrade att leverera! Kungsgården Långvind och familjen Bengtson är fortfarande är utan den mobila lösning som Telia utlovat.

Långvind.com har skrivit om Telias agerande i Långvind i 13 artiklar sedan Telia klippte telefonledningen: Utan telefon (18 juni 2012), Hundranittiodagar utan telefon (16 januari 2012), Fortfarande utan mobil (7 januari 2012), Nittio dagar utan telefon (30 december 2011), Telia överger Långvind (25 december 2011), Kungsgården har inte stängt (18 december 2011), Telias nonchalans i fokus (15 december), Sjuttiofem dagar utan telefon (13 december 20121), Hälsingeprotest till regeringen (21 oktober 2011), Utan fungerande telefon (19 oktober 2011), Återreglering av telefonin (6 oktober 2011), Anmäler Telia till PTS (4 oktober 2011) och Telia klipper utan förvarning (1 oktober 2011).

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv